Park Miljakovački izvori

0
3.5/5 - (2 votes)

Kada su u pitanju jednodnevni izleti, porodična šetnja i odmor u prirodi postoji dosta mesta u gradu koja pružaju uslove za neobaveznu šetnju, sedenje na travi i igrice najmlađih. Uglavnom ova mesta nisu izletišta, park šume ili jezera već parkovi Beograda kakvih ima puno.

Pa ipak jedan od njih se izdvaja po svojoj šarenolikosti, razdraganosti i zelenilu koji se prostire na preko tri hektara površine i neprestano pleni lepotom posetioce. U pitanju je park Miljakovački izvori koji se nalazi na teritoriji opštine Rakovica, tačnije na raskrsnicama Borske i ulice Velizara Stankovića. Parkovi kao što su Miljakovački izvori su interesantni po tome što ih rado i često posećuju građani i udaljenijih gradskih opština kako bi mogli da dođu i izležavaju se ili sede na klupama i pričaju sa najmilijama, čitaju, slušaju muziku na miru ili samo uživaju u prepoj prirodi. Sam park se deli na gornji i donji deo. Sređivanje gornjeg dela je nekada finansirala Vlada Japana pa je spontano dobio naziv park japansko-srpskog prijateljstva. Površina gornjeg dela parka je veća, sadrži veći broj manjih igrališta za decu, kao i teretane na otvorenom sa fitness kutcima i spravama gde se građani mogu rekreirati. U gonjem delu su u pojednim delovima parka postavljeni i tradicionalni japanski betonski fenjeri. U parku Miljakovački izvori  možete pronaći i spomen česmu izgrađenu u čast narodnom heroju Velizaru Stankoviću-Korčaginu, a sagrađena je davne 1975 godine. Česma je izgrađena na prirodnom izvoru iz kojeg teče voda koja je uvek bakteriološki čista i koristi se za piće. Od ovog izvora teče mala rečica koja izdvaja izgled ovog parka od ostalih, a tokom rekonstrukcije preko nje je urađen i drveni lučni mostić sa ogradom na kojima se često posetioci fotografišu, a na više mesta se nalaze male kaskade i mikro vodopadi. U donjem delu koji je manje površine se nalaze sportski tereni za odbojku i košarku, tako da je mnogo mesta po celom parku za raznovrsnu zabavu u Beogradu.

Treba naglasiti da se park Miljakovački izvori nalazi u neposrednoj blizini spomenika prirode Miljakovačka šuma, a da se u blizini nalaze Košutnjak i Topčider gde se nalaze brojni restorani i kafići Beograda u kojima se možete osvežiti posle jednog lepog dana.