Mladenovac

0
5/5 - (6 votes)

Mladenovac

Sve što vam je potrebno za opuštajući izlet ili mini odmor je slobodan dan ili vikend,  društvo i želja za avanturom. Čak i ako nemate automobil, blizina najatraktivnijih beogradskih izletišta omogućavaju ugodne izlete. Možete lagano, bez opterećenja, promeniti urbani pejzaž i zameniti ga umirujućom prirodom, lepim predelima i ljubaznim domaćinima. Zanimljivih mesta za relaksaciju i otklon od stresnog okruženja ima skoro na svakom koraku, a promena je uvek dobrodošla. U ovom smeru prelaz od užurbanog centra evropske metropole ka Šumadiji, je kroz koloritno okruženje, čuvene vinograde popout onog koji poseduje vinarija Pantić i vinski put, a poznata izletišta u Srbiji i okolini Beograda su svuda oko vas. U blizini je Aranđelovac, Oplenac, Bukulja, Topola i Rudnik. Auto put i dobra saobraćajna povezanost ceo ovaj kraj stavlja u centar turističke ponude, gde na više mesta možete zastati na ponekom vidikovcu, uživati u pogledu i otkrivati sva interesantna mesta u okolini grada.

Mladenovac se nalazi 50 kilometara južno od centra Beograda i na pola sata vožnje od centra nailazite na mir i tišinu. Mladenovac i njegova okolina je bogata prirodnim lepotama, banjama i mnogobrojnim izvorima pitke, ali i mineralnih voda. U neposrednoj blizini je planina Kosmaj sa dosta šumovitog područja, nekoliko jezera i rečica. Prelepa priroda, nekoliko atraktivnih izletišta, bazeni, veliko kulturno blago, ali i čuveni restorani i dobre kafane čine ovaj deo grada idealnim za bogato novo iskustvo. Atraktivna lovišta sa raznovrsnom divljači, čisti i bistri potoci, jezera u blizini Beograda bogata ribom, predeli obrasli bukovom i hrastovom šumom sa zdravim vazduhom i vodom. Region koji obiluje kulturnim nasleđem blaga iz prošlih vekova. Mladenovac je  bogat legendama, istorijom, tradicionalnim običajima i kulturom. Ovde postoji veliki broj kulturno – istorijskih spomenika, manstira i crkava, a za ljubitelje arhitekture i umetnosti ceo ovaj kraj će biti riznica koju treba polako otkrivati. Možete posetiti manastir Pavlovac ili spomenik Despotu Stefanu. Sela i mesta koja poštuju tradiciju, festivali i ljudi koji su ponosni na svoje nasleđe. Čuveno kulturno-umetničko društvo Šumadija iz mesta Vlaška organizuje godišnje međunarodni festival folklora. Više o Mladenovcu, starim kućama ovog kraja, pričama i ljudima možete pogledati na web sajtu Mladenovčani.

Turizam Beograda se ovde može razvijati u više pravaca, pošto postoje odlični uslovi. Jedno od najzanimljivijih mesta na kome se mogu praviti jednodnevni izleti ili vikend odmor, je planina Kosmaj gde se možete  rekreirati na stazama zdravlja, ima dosta divljači, pa je zastupljen lov, dok je na jezerima, rekama i ribnjacima ribolovni turizam u razvoju. Zdravstveni turizam je razvijen u banjama, i Kosmaju i okolini, a osnova za razvoj rekreativnog, sportskog i izletničkog turizma na više lokacija u Mladenovcu već postoji. Doručak ili ručak na vrhu Kosmaja sa pogledom na Šumadiju je zaista lepo iskustvo. Posle ispunjenog vikenda svratiti u neku čuvenu kafanu na ručak. Sem tradicionalnih kafana, možete naći farmu koja proizvodi vrhunske sireve sa organske farme, kozji kačkavalj sa tartufima, sa sremušem, sa koprivama, i sa  čak 8 lekovitih trava. Sem tradicionalnih, možete naći i vrlo moderne restorane, vinarije, čuvene poslastičarnice.

Kad se pomenu prenoćišta u Beogradu, često se bezrazložno zanemaruju apartmani na Kosmaju i okolini. Ranč V8, restoran Kosmajski vidik i Tenesi nude smeštaj, ali na više mesta možete pronaći privatna smeštaj. Postoji mogućnost spavanja u slamarici, za doručak pita od ručno razvijenih kora i proizvoda od mangulice.

Ne privlače samo prelepi seoski ambijenti gradsko stanovništvo, već se u Mladenovcu i okolini možete kupati u čistim jezerima, na više mesta su privatni klubovi sa bazenima, voziti bicikl po mirnim i opuštajućim stazama koz šumu, posetiti welness ili spa centar, postoji i škola jahanja.

Sve ponuđeno upotpunjuju i interesantne manifestacije kao što su Pozorišni festival – Teatar u jednom dejstvu, Likovna kolonija Mladenovca, književna manifestacija – Šumadijske metafore, Bubijada, Jagnjijada, Street ball ili međunarodni festival folklora “Vlaška“,Petrovdanski sabor u Jagnjilu, sabor vinogradara i voćara idoprinose tome da Mladenovac i naselja na teritoriji ove opštine mogu da ponude bogat program i dešavanja kako bi poseta bilo što zanimljivija.

Mesta koja bi trebalo posetiti :