Lovište „Varovnice“

0
4.7/5 - (4 votes)

Lovište „Varovnice“

Lovište se nalazi na obroncima planine Kosmaj, na strani Mladenovca u kraju sa dosta obradivih površina i guste listopadne šume, koji je bogat izvorima i manjim potocima, tako da lov na divljač po ovom predelu predstavlja pravo uživanje u prirodi. Sem što predstavlja užitak za ljude ovaj lepi brdsko-ravničarski kraj sa dovoljno vode predstavlja i pravi raj za bujanje vegetacije što sve dovodi do toga da prisutne životinje imaju odlične uslove za život u prirodi.

Lovište se nalazi u nadležnosti Lovačkog Saveza Srbije. Lovištem gazduje lovačko udruženje „Varovnice“ sa sedištem u Mladenovcu. Lovne površne su na oko 28.000 hektara, a gaje se uobičajene vrste divljači kao i u ostalim lovištima po Beogradu. U prirodi se uzgajaju srne, divlje svinje, zečevi, fazani i poljske jarebice, ali se mogu u lovu sresti kune, lisice, jazavaci i šakali. Takođe tokom sezone u lovištu se mogu videti prepelice, divlje patke guske, grlice i golub grivnaš. Najatraktivniji su letnji lov na svinje, grlice i prepelice, kao i jesenji lov na fazana. Nekada interesantan lov na jarebice je trenutno obustavljen zbog njihovog manjeg broja u lovištu. Lovište ima preko 50 čeka i preko 100 hranilišta i pojilišta za krupnu ili sitnu divljač i tako sa prelepim pejzažima doprinosi da lovni turizam u Srbiji bude dovoljno atraktivan za domaće, ali i lovce koji dolaze iz inostranstva. Lovci iz udruženja se brinu o hrani tokom hladnih dana, ali i vode računa o zdravlju životinja, čišćenju postojećih i otvaranju novih izvora čiste, pitke vode, ali i svim ostalim uslovima za divljač.

Lovište poseduje lovački dom u Rajkovcu, gde je i administrativno sedište sa velikom lepom terasom, a u okviru njega posluje i restoran Lav  sa nacionalnom kuhinjom. Sem ovog objekta, istakli bismo i prelepu kuću “Plandište” na Kosmaju koja poseduje trofejnu salu, hladnjaču za ulov, kao i sobe za smeštaj gostiju, kolibu sa roštiljem i terasu koja ima pogled od koje zastaje dah. Takođe na više lokacija u mestima i selima oko Kosmaja se nalaze lovačke kuće, kolibe i domovi, a za više informacija možete posetiti zvanični sajt i Facebook stranicu lovačkog udruženja Varovnice.

Planina Kosmaj na kojoj se prostire lovište i sama pruža dosta mesta za rekreativni turizam i odmor na selu pa će vam boravak u ovom kraju sigurno prijati.