Caffe Istorija

0
5/5 - (6 votes)

Caffe Istorija

Obilazeći izletišta u Srbiji oko Kosmaja pronašli smo mnoga zanimljiva mesta za jednodnevni izlet, odmor za dvoje ili lokaciju za vikend van centra Beograda. Kako bi se mini odmor u potpunosti iskoristio potrebno je pronaći i atraktivne ugostiteljske objekte kako bi se uz prirodne i kulturne lepote kraja moglo u potpunosti razumeti i lokalno stanovništvo odnosno sitne rituale i razlike koje vode u svakodnevnom životu u odnos na mesta gde mi živimo. Tako smo tragom jedne priče u centru Mladenovca pronašli Caffe Istorija, zanimljivo mesto u kome možete provesti zaista lepe trenutke i ponešto naučiti o običnim ljudima ovog podneblja.

Neobičan naziv i koncept ovog mesta koji se pronalazi u centru Mladenovca upućuje na posvećenost vlasnika da od ovog prostora napravi mesto koje će ostaviti ovoj opštini, ali i Beogradu nasleđe za pamćenje i ambijent koji će pomoći da se razvija turizam u Beogradu i kraju oko planine Kosmaj. Pristup se razlikovao, od izgradnje kuće koja je napravljena u stilu porodočnih kuća u švajcarskom arhitektonskom stilu, preko sudbine njenog vlasnika, do današnjeg interesantnog mesta za izlazak i noćni život Beograda.

Ovde možete uživati u klasičnoj kafi, vrhunskim ukusima lepo dekorisanih kolača i torti, raznim osvežavajućim napicima u unutrašnjost kafića potpuno odudara od enterijera savremenih kafića. Negovan drveni parket daje posebnu plemenitost prostoru u kome su raspoređeni rustični nameštaj, stare slike i fotografije, biblioteka sa klasičnim književnim delima. Antikvarni lusteri i lampe osvetljavaju prostorije i tako doprinose da kompletan utisak o specifičnoj atmosferi koja nastavlja da se ovde neguje bude potpun. U ambijentu stare kuće vlasnici kafića znaju da organizuju originalne muzičke koncerte klasične muzike. Ugaona bašta oko kuće je samo nadgradnja cele priče. Viseći cvetni aranžmani okružuju stolove u kojima se po lepom vremenu teže pronalazi slobodno mesto. Dobrom raspoloženju doprinose raznobojni kišobrani koji se nalaze iznad bašte, kandalaberi koji noću dodatno dekorišu, ali i kamene skulpture dece koje se nalaze, a koje pokazuju koliku je ljubav  Dragoljub Milovanović Dinarac imao prema deci.

Kafići Beograda u ovom objektu imaju zaista jak adut, obzirom na istorijski značaj same kuće. Naime, Dragoljub Milovanović Dinarac, koji vodi poreklo iz obližnjeg mesta Koraćica, koji po dolasku u Mladenovac i ženidbe sa suprugom Leposavom pokušava da stvori porodični život. Međutim uskoro kreće I svetski rat, Dragoljub ide u rat deli sudbinu srpskog naroda, i posle dosta avantura i teškog života prelazi Albaniju, preko Krfa ide u Alžir odakle u povratku torpeduju lađu na kojoj se nalazio, a on sa preživelima, umesto na Krfu, završava u Parizu. Posle rata krećući se ka domovini vidi u Švajcarskoj prelepu kuću, po čijem modelu je po povratku u Mladenovac, uz pomoć arhitekte Riste Vasiljevića, napravio repliku. On i supruga kreću da ponovo stiču, ali nailazi II svetski rat, nemački komadant ga izbacuje iz kuće i preuređuje po svom ukusu. Dragoljub je često dolazio do svoje kuće, a u kafani pred gostima često psovao okupatora, pa je u jednom trenutku bio i uhapšen. Streljačkog voda ga je spasao zanatlija Vasa Ilić koji je na sudu svedočio u Dragoljubovu korist i slagao da nije vređao Nemce. Po povlačenju Nemaca iz Mladenovca, vraća se u svoju kuću, ponovo je uređuje i u njoj je živeo do kraja svog života.