Terensko jahanje konja na Kosmaju

0
5/5 - (9 votes)

Terensko jahanje konja na Kosmaju

Dok pravite plan za interesantan jednodnevni izlet, dobro je znati da je druženje sa životinjama izuzetno lekovito. Jahanje je pomalo zaboravljena aktivnost u prirodi, ali inspirativna i lepa! Poznato je da kombinovanje jahanja, odnosno, druženje sa konjima i odmor u prirodi deluje pozitivno na naš organizam. Postoji dosta izletišta oko Beograda koji imaju u svojoj ponudi ovakvu vrstu zabave i relaksacije, ali planina Kosmaj pruža fenomenalan osećaj slobode i skoro idealne uslove. Tu su guste šume i prelepe staze, izvori, potoci, proplanci koji čine okosnicu skoro netaknute prirode idealne za aktivan vikend odmor ili izlet. Upravo u ovom idiličnom okruženju možete organizovati terensko jahanje konja na Kosmaju.

Ako se odlučite za ovu avanturu, koju možete organizovati u svako godišnje doba, po danu ili noći, svratite u Veliku Ivanču i potražite Vukovo imanje ili Zemlju konja. Ovde je razvijen rekreativni turizam i možete provesti prelep dan obilezeći poznata mesta. Tu su manastiri Tresije i Pavlovac, ostaci manastira Kasteljan, crkve u Nemenikućama i Velikoj Ivanči. Zatim spomen Kosturnica podignutu srpskim ratnicima, poginulim u Prvom svetskom ratu, ili spomenik Kosmajskom partizanskom odredu.

Domaćini vam nude jedinstvenu priliku da se povežete sa prirodom i da se osećate kao da ste upravo tamo gde treba da budete zauvek. Duh divljeg konja je nešto za čim mnogi teže u životu. Mnogi misle da uspevaju da ga dobiju samo na prvi pogled kroz različite tipove životnih stilova i svakodnevnih aktivnosti. Nažalost, nikada nećemo dobiti priliku da postanemo slobodni kao oni, ali jahanje konja na Kosmaju je nešto najbliže ovoj slobodi. Zato, hrabro krenite u u ovu uzbudljivu avanturu.

Posle obilaska svih lepih predela ovde vam mogu ponuditi da se dodatno zabavite uz stoni tenis, odbojku ili streljaštvo. Možete napraviti roštilj i uz koju čašu vina uživati u zvuku pitomog njištanja i igri konja.

Ukoliko vam se sviđa turizam na selu, gde se osećate kao da ste došli kod rođaka, posetite web stranicu, Facebook i Instagram naloge Jahanje Kosmaj gde možete naći više informacija, kao i kontakt formu i telefon za zakazivanje termina.

Šta posetiti u blizini…

Turizam u Beogradu ima veliki potencijal, a prelepe planine i jezera pokazuju ovu snagu.

Markovačko jezero

Jezero je smešteno u središtu šume cera, hrasta i bagrema, žitnim poljima i pašnjacima. Leti i sa jeseni vide se prelazi iz žute do zelene boje. U okolini često se mogu sresti zečevi, fazani, a neki put i srndaći.

Prelepa izletišta u blizini Beograda - planina Kosmaj

Kosmaj

Kosmaj je  jedna od najlepših u Šumadiji. Sadrži kvalitetne šume, čistu vodu, raznovrsan biljni i životinjski svet i kulturnu baštinu. Predeli ove planine stavljeni pod zaštitu države, kao značajno prirodno dobro.

Manastir Pavlovac na Kosmaju

Manastir Pavlovac

Dobio je ime po pavlovačkom potoku koji teče ispod manastira. Manastir je izgrađen u XV veku  po naredbi despota Stefana Lazarevića. Rušen je i spaljivan više puta, a obnavljen je dva puta u XVI i XX veku.