Rabrovačko jezero

0

Iako spada u grupu najudaljenijih mesta za izlet, računajući udaljenost od centra grada, Rabrovačko jezero je jedno od najlepših jezera u Beogradu i ujedno od najočaravajućih izletišta u okolini Beograda. Osim neopisive lepote, predstavlja i najviše jezero u Beogradu, pošto se nalazi na nadmorskoj visini od 180 metara.

Pronalazak jezera predstavlja pravu malu avanturu, pošto putokazi ne postoje, ali je prolazak kroz prelepe šumadijske pejzaže uz pomoć lokalnog stanovništva, koje je jako ljubazno i spremno da pomogne nešto što će vam dugo ostati u sećanju. Treba napomenuti da je ovaj kraj ka Topoli i Oplencu poznat i kao čuveni vinogradarski rejon, pa možete obilazak ovog prelepog jezera u blizini Beograda iskoristiti kao povod za obilazak čuvenih vinarija i degustaciju ukusnih ovog podneblja. Na samoj obali se nalazi Hram posvećen Svetom Georgiju, a u blizini je planina Kosmaj u čijem podnožju i okolini se otvaraju brojna etno sela, gazdinstva na kojima možete probati autentičnu i zdravu hranu ovog kraja i napraviti mini odmor na selu.

Nalazi se u na teritoriji opštine Mladenovac, a jedan put ka jezeru ide od Mladenovca ka Smederevskoj Palanci, gde se posle 10-ak kilometara skreće desno ka Rabrovcu. Posle skretanja se na ovo selo  nailazi posle 3 do 4 kilometra puta. Drugi put je od Mladenovca ka Kragujevcu gde se posle 10-ak kilomatara skreće levo ka Jagnjilu pa dalje ka Rabrovcu. Kada je turizam na selu u pitanju, selo pokušava da bude pionir u ovom kraju. Trenutno je najviše posećeno od strane ribolovaca koji dolaze ovde na pecanje. Nastalo je pregrađivanjem potoka Trstenica, posle čega je nastalo jezero dužina preko 700 metara, a širine oko 150 metara. Ima na njemu mesta gde je dubina do 16 metara, po nekim podacima čak i 20 metara, što ga svrstava u najdublja beogradska jezera.

Ovde se planira i izgradnja turističkog kompleksa, lepe plaže i bungalova, kao i ugostiteljskih i sportskih objekata kako bi više posetilaca moglo da uživa u njemu. Na par mesta postoje zatravljene površine na koje je moguće staviti peškir i okupati se u čistoj šumadijskoj vodi. Trenutno je jezero okruženo poljoprivrednim površinama i livadama, nema mesta za prilaz jezeru automobilima, već je to moguće izvesti samo peške. Postoje manje ravne površine koje natkrivaju stabla koja prave lepu hladovinu po toplom vremenu i na kojima je moguće organizovati izlet u sopstvenoj režiji, ali ukoliko niste spremni za neuređenu lokaciju za piknik moramo naglasiti da jezero još uvek nije spremno za porodični obilazak. Klupa, toaleta i uređenih staza nema, a i ostalim potrebštinama se morate snabdeti pre dolaska. Do Rabrovca možete doći i autobisima Laste broj 4112 i 4113 koji kreću iz Mladenovca, ali i vozom pošto postoji železnička stanica na pruzi Beograd – Niš.

Rabrovačko jezero je ujedno i jedno od poznatijih jezera za pecanje, pošto obiluje raznovrsnom ribom od koje najviše ima crvenperke, bodorke, klena, babuške, šarana, amura, ali itolstolobika i štuke. Po rečima ribolovaca znaju da se na obalu izvuku i primerci soma do 20 kilograma. Ribolov Beograda je toliko razvijeniji koliko je ponuda atraktivnih lokacija koje se održavaju bogatija, a posedovanje ovakvog blaga je dar same prirode koji bi trebalo da znamo da cenimo i bolje iskoristimo.