Poslastičarnica Vardarac

0
5/5 - (19 votes)

Kada se pominju stare beogradske poslastičarnice, nemoguće je ne pomenuti „Varadarac“ u glavnoj ulici u centru Mladenovca.  U podnožju planine Kosmaj, jednog od najlepših izletišta u Srbiji, preko 130 godina vlasnici i zaposleni ove poslastičarnice „zaslađuju“ život žiteljima Mladenovca, ali i brojnim posetiocima koji se sve više vraćaju starim, proverenim receptima o hrani, ali i ostalim životnim vrednostima. Vreme kada nisu postojali kafići, a prvi izlazak bio u lokalnu poslastičarnicu gde su se svi okupljali.

Porodična šetnja i izlazak, istorija i stare interesantne priče i uspomene sve više zaokupljuju pažnju savremenog čoveka koji želi da bar za trenutak oseti duh nekadašnjih vremena iz stare čaršije. Mesta gde je sve bilo daleko umerenije i sporije, bez mobilnih telefona i dalje postoje, pa je lako prepustiti se jednostavnim uživanjima u kafi, kolačima i razgovoru. Šampite, krempite, tulumbe, princes krofne, više vrsta baklava, žito sa šlagom, kadaif, ekleri i sutlijaš su samo neki od slatkiša koji se ovde spremaju na starinski način. Ništa se ne kupuje već se sastojci spremaju u samoj poslastičarnici svakodnevno kako bi kvalitete bio na najvišem nivou. Nadaleko su poznate razne vrste sladoleda, ali se uglavnom najviše traže vanila, jagoda i lešnik, iako ima i „novijih“ ukusa poput mocarta i ferera. Isto važi i za kolače i torte, pa ukoliko ipak poželite da umesto starih kolača i torti probate neke druge ukuse, naši domaćini imaju u ponudi čizkejk, saher, tiramisu, plazma i grčku tortu.

Prava zabava u Beogradu sa prijateljima i porodicom se pravi na ovako divnim mestima gde domaćini toplinu starog objekta i odnos prema gostima grade i neguju decenijama kroz više generacija, tako da je od srca preporučujemo.