Centar za kulturu i turizam Mladenovac

0
4.8/5 - (5 votes)

Centar za kulturu i turizam Mladenovac

Jedna od najznačajnihijih kulturnih institucija u ovom delu Beograda. Organizuje obrazovne, turističke i kulturne manifestacije u Beogradu, odnosno Mladenovcu i okolini, ali i vrši njihovu aktivnu promociju. Centar za kulturu u Mladenovcu, kao i ostali kulturni centri u Beogradu su jako značajni za kulturu Beograda, pogotovu beogradskih opština koje se nalaze na većoj ili manjoj udaljenosti od samog centra grada.

U sklopu centra za kuturu se nalazi bioskopska dvorana, galerije Foaje i Likum, Centar urbane kulture i prateće prostorije. Bioskopska dvorana je verovatno najzanimljivija najvećem broju posetilaca, jer su ljubitelji sedme umetnosti uvek jedna od najbrojnija grupa publike. Tu treba naglasiti da zaposleni u centru, sem što posetiocima obezbeđuju klasičan repertoar sa holivudskim blokbasterima, trude da publiku i edukuju kroz programe koji poseduju odlične evropske i svetske filmove nezavisnih produkcija. Dodatno, pokrenuli su i projekat „Film Caffe“ kroz koji se filmska umetnost, njena istorija i lepote približe gostima centra u prijatnoj atmosferi uz kafu i osvežavajuće napitke, što je već neko vreme trend u sličnim ustanovama širom planete.

Sala bioskopa služi i za koncerte poznatih bendova i umetnika koji se ovde često održavaju, a koji nemaju svi kulturni centri u okolini što obogaćuje ponudu koju centar ima. Tu se često održavaju i pozorišne predstave za decu i odrasle. Razna pozorišta iz Srbije gostuju na ovoj sceni što zajedno sa koncertima omogućava živ kontakt publike i izvođača. Treba pomenuti i promocije knjiga koje se često organizuju u ovom kulturnom centru.

Tu su i galerijski prostori u okviru dve galerije centra gde se često organizuju atraktivne izložbe slika domaćih i stranih autora. Dostupnost ovakvih sadržaja u centru Mladenovca, podno Kosmaja, je značajno jer ljubitelji umetnosti ne moraju da stalno odlaze do centra grada kako bi pratili predstavljanje novih radova savremenih umetnika, ali i izložbe koje imaju različitu tematiku. Foaje i Likum su galerije u Beogradu koje imaju preko 200 kvadratnih metara izložbene površine što je pristojan prostor koji zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva. Tu se i izlažu radovi nastali na čuvenoj lokalnoj manifestaciji „likovna kolonija Mladenovca“.

Koliko se veliki trud i rad ulaže da bi posetioci imali bogatu kulturnu ponudu pokazuju i brojni festivali i manifestacije u Beogradu koje se organizuju u Mladenovcu. Najpoznatije su Šumadijske metafore, Vazduhon hlađena strast, međunarodni festival folklora, Balkanski susreti, Likovna kolonija Mladenovca, Kids i Valer fest i druge. Kultura u Beogradu pokazuje svoju raznovrsnost upravo preko velikog broja entuzijasta koji se nesebično daju kako bi pokazali raskošnu i višestranu kulturnu ponudu.

Za više informacija, fotografija, kontakte možete posetiti zvaničan sajt, a objave možete pratiti na Facebook stranici Centra za kulturu i turizam Mladenovca.