Selters banja

0
5/5 - (6 votes)

Selters Banja

Mladenovački prirodni i zdravstveni biser Selters Banja nalazi se na kilometar od grada Mladenovca i 50 kilometara jugoistočno od Beograda. U podnožju je planine Kosmaj sa kojom je vezuje prostrana dolina Koraćičke banje, što zajedno predstavlja banjsko-planinski kompleks. Ove banje Beograda su vrlo značajne za zdravstveni turizam Beograda i njegov dalji razvoj.

Lekovita voda Selters Banje danas se eksploatiše iz dva izvora. Stariji daje alkalno-murijatičnu kiselu vodu, bogatu natrijum-hidrokarbonatom i hlorom, temperature oko 320C. Drugi izvor daje vodu koja pripada grupi alkalno-murijatičkih ugljeno-kiselih hipotermi. Zahvaljujući svojim fizičkim i hemijskim svojstvima voda Selters Banje spada u kategoriju mineralnih voda širokog dijapazona lekovitosti. Koristi se kao značajno terapijsko sredstvo kupanjem, inhalacijom i pijenjem. Do ove lekovite vode došlo se slučajno (kao i prilikom otkrivanja lekovite vode u Obrenovačkoj banji). Naime, trgovac iz Mladenovca je kopao bunar za dobijanje arterske vode. Lečenje se vrši u dva bazena i nekoliko kada. Ova mineralno-lekovita voda koristi se za lečenje reumatskih i drugih degenerativnih oboljenja zglobova i kičmenog stuba, disajnih puteva kao i lakših nervnih oboljenja.

Mi vam ovu banju ne predstavljamo samo zbog svojih lekovitih svojstva, iako nismo mogli da ih zaobiđemo, već zbog  prelepog parka koji se nalazi u banji. Na ulazu imate prostran parking gde možete parkirati svoj automobil. Selters banja se danas prostire na dvadesetak hektara parka gde lepe cvetne aleje, fontane, šetališta sa starim drvoredima krase ovaj kompleks. Između šetališta su smeštena banjska zdanja, zapravo rekonstruisani hoteli. To su prvi hotel (danas bolnički stacionar) i novi hotel „Selters“ sagrađen 1986. godine. Sa donje strane banje nalazi se kafić u kome možete sesti na piće. Veliki i dečji bazensa ležaljkama i suncobranima, a uplanu je izgradnja sportskih terena i staze zdravlja čija će trasa obilaziti kompleks Selters banje. Postoji i parking prostor tako da ukoliko dolazite automobilom ne morate da razmišljate o parking mestu.

Lečenje u Selters Banji obavlja Institut za rehabilitaciju Beograd, odeljenje Selters u Mladenovcu. Selters raspolaže sa 442 kreveta, od čega 240 u objektu “Selters” sa sa jedno, dvo i trokrevetnim sobama. Ostatak je u stacionaru i to 134 postelje za opštu rehabilitaciju i 79 za poluintenzivnu negu. Hotel „Selters“ je “B” kategorije ispred kojeg se nalazi prostran parking prostor. Ima zatvoreni bazen, restorane i barove, prodavnicu mešovite robe, frizerski salon i prostrane terase. Novi savremeno opremljen anfiteatar sa 160 sedišta koji pruža mogućnost organizovanja kvalitetnih kongresa i seminara i sve ostale neophodne hotelske sadržaje.

Okolina obiluje privlačnim turističkim i istorijskim znamenitostima, što zajedno sa muzičkim večerima, izložbama, književnim promocijama i bogatom hotelskom bibliotekom, boravak u Seltersu čini još zanimljivijim za izlet ili odmor. U neposrednoj blizini se nalaze planina Kosmaj (628m), jedno od najpopularnijih izletišta u blizini Beograda. Tu su i Oplenac, Bukovička Banja, Markovačko jezero, manstiri Pavlovac, Tresije, Kasteljan. Tradicionalno, od svog početka 1986. godine, jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Mladenovcu, „Likovna kolonija Mladenovca“ se organizuje na Seltersu, gde svake godine po desetak vrsnih slikara boravi i stvara, inspirisani Mladenovcem, Banjom i okolinom.

Selters Banja se nalazi na jedan kilometar od centra Mladenovca, 46 kilometara od Beograda u podnožju planine Kosmaj, na nadmorskoj visini od 136 metara. Klima Banje je umereno-kontinentalna, sa dosta sunčanih dana u godini i dominantnim vetrovima sa Kosmaja, Bukulje i Venčaca.

Do Seltersa se može doći autoputem (skretanjem kod Malog Požarevca i putem do Mladenovca koji je od auto puta udaljen 14 km) ili železnicom (međunarodna pruga Beograd – Atina).

Šta posetiti u blizini…

Dobrodosli u etno selo Americ

Etno selo Amerić

Ovde će vas tokom cele godine dočekati ljubazni vlasnici koji će vam ponuditi novo i lepo iskustvo. Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora ovde će vam na raspolaganju biti mnoštvo zanimljivosti da ćete biti u iskušenju šta odabrati.

Turizam u Beogradu ima veliki potencijal, a prelepe planine i jezera pokazuju ovu snagu.

Markovačko jezero

Jezero se nalazi u podnožju planine Kosmaj, u središtu šume obrasle cerom, hrastom i bagremom, žitnim poljima i pašnjacima, pa se tokom leta i jeseni mogu videti svi prelazi iz žute do zelene boje.

Prelepa izletišta u blizini Beograda - planina Kosmaj

Kosmaj

Bujne šume, nezagađena priroda Beograda, izvori pitke vode i čist vazduh, su kvaliteti kojima obiluje ovo područje.Predeli ove planine stavljeni pod zaštitu države, kao značajno prirodno dobro.