Muzej Mladenovca

0
5/5 - (7 votes)

Dok obilazite izletišta u Srbiji, odnosno po Beogradu, iskoristite priliku i odvojite malo vremena za posetu Mladenovcu. Ako imate sreću ili se dobro informišete možete pogledati i neke manifestacije u Beogradu, odnosno Mladenovcu koje pokazuju ovo podneblje na malo drugačiji način. Dok uživate u turističkoj ponudi u obilasku možete videti i kako je istorija Beograda i ovog dela grada neobična i uzbudljiva. A u samom centru Mladenovca, nedaleko od pešačke zone i centralnog parka, u mirnom delu opštine možete videti objekat koji muzeji u Beogradu sada, posle rekonsturkcije, sa ponosom ističu.

Zgrada muzeja Mladenovca sagrađena je između I i II svetskog rata, tačnije 1929. godine. Nalazi se u u ulici Kralja Aleksandra Obrenovića 69, a sagradio ju je Radmilo Đorđević, a kao i sam prvi vlasnik i istorija ove prelepa građevina je vrlo zanimljiva. Pošto je bio veliki boem, kuću je već druge godine po izgradnji izgubio na kocki. Nedugo posle ovog događaja umro je i Radmilo Đorđević, a kuća je smenjivala vlasnike često. To su bilo čuveni advokat Steka, Stevan Popović, pa pred rat Jevreji perjari, što je Mladenovčanima dalo priliku da po prvi put vide veš mašinu. Posle nemačke okupacije u kući je kratko bio mladenovački Dispanzer za tuberkulozu, koji je ovde osnovao dr Sergej Karinkovski, neko vreme živeo dr Tijanić, da bi 1982. godine postao muzej. Od 1985. godine pripada Muzeju grada Beograda i predstavlja kulturno nasleđe Mladenovca i Beograda. Ovde se kroz zanimljive postavke i izložbe promoviše i etno turizam u Beogradu. Ovo je pravi primer kako bi kultura Beograda trebalo da se širi i u prigradskim optinama, a novi muzeji trebali da krase i prostore koje ne pripadaju krugu centralnih gradskih.

Ovaj centralni deo Mladenovca je poznat po svojim brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, ali i kao mesto gde je kultura u Beogradu počela da obnavlja i pokuša da pokaže neko novo lice. U blizini se nalaze i glavni ugostiteljski, sportski, zdravstveni, ali i objekti za kupovinu koji pokazuju raznovrsnost ove prelepe opštine.