Etno selo Amerić

0
4.4/5 - (19 votes)

Istorija Beograda i planine Kosmaj je bogata i turbulentna, a život u mestima oko planine često je bio prekidan ratovima pošto je bio važna geostrateška tačka, često na meti vojnih stratega. U periodima mira meštani su na ovom mestu između glavnog grada Srbije i Šumadije su živeli na sebi svojstven način. Stare kuće u Beogradu i njegovoj okolini, pogotovu kosmajskom kraju, su živi pokazatelj kako se nekada živelo u selima podno Kosmaja. Na sreću, očuvani primeri se nalaze na velikom broju lokacija, a želja naših ljudi da se sačuvaju istorija i prošlost od zaborava doprinosi trenutno velikoj dostupnosti kulturnog nasleđa. Danas možete u etno selima i restoranima videti kako se nekada živelo, da pogledate objekte u kojima su život provodile porodice, kako se radilo, da uživate u nekadašnjim specijalitetima, jašete konje.

Jedan od najlepših primera kako je etno turizam u Beogradu i Srbiji raznovrsan je etno selo Amerić, koje se nalazi na teritoriji opštine Mladenovac. Čist planinski vazduh i divna priroda kosmajskog kraja će doprineti prvom utisku. Ovde će vas tokom cele godine dočekati ljubazni vlasnici koji će vam ponuditi novo i lepo iskustvo. Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora ovde će vam na raspolaganju biti mnoštvo zanimljivosti da ćete biti u iskušenju šta odabrati. Domaćini su se potrudili da gostima ponude lekcije u jahanju, posle kojih možete se sami upustiti u avanturu po prelepim proplanicima Kosmaja, leti, zimi, danju, noću, kako ko voli. Tu su i pešačke ture kojima možete upoznati Kosmaj, njegove crkve i manastire. Ukoliko se odlučite da ostanete na samom domaćinstvu, organizuju se brojne obuke, kao što su prepoznavanje lekovitog bilja ili pečuraka, spremanju hrane, streličarstvo na mini streljani ili kursevi starih zanata i izrada grnčarije, ali i slikarstva.

Posle svih uzbuđenja koja su proživljena možete svratiti u etno restoran, koji domaćini sa razlogom nazivaju „Krčma“. Po toplim danima na natkrivenoj terasi koja ima izgled nekadašnjih srpskih ugostiteljskih objekata prepustite se ukusima nacionalne, šumadijske kuhinje koja domaće specijalitete stavlja u prvi plan. Ovaj kraj ima bogatu ponudu gastornomskih specijaliteta pa će vas kafana, odnosno restoran, svojim menijem staviti ponovo na iskušenje. Pite, domaće supe, gulaši, pogače, jela ispod sača ili iz kotlića, pečenje, domaći sokovi i vina, ali i ostale đakonije će i najprobirljivije dovesti u nezgodan položaj. Na domaćinstvu se sva hrana proizvodi  i može se kupiti nezavisno od restorana.

A posle ovako bogatog doživljaja stara šumadijska kuća, pokazuje da i prenoćište u Beogradu, odnosno njegovom šumadijskom delu može biti pravo iznenađenje. Iako su salaši vizuelno, ali i marketinški predstavljeni kao skoro jedini autentični objekti, stara šumadijska kuća pravljena mešavinom blata i pleve i pokrivena starim biber crepom sa slamaricama u krevetu ovo demantuje. Sem kreveta i jastuci su punjeni slamom od pšenice, aromatičnog bilja i pokošenih livadskih trava. Ćilimi, šifonjeri, stari prozori i vrata dočaravaju kako je nekada izgledala prava domaćinska spavaća soba na jednom seoskom domaćinstvu. Tu su i drveni tronošci, šporeti na drva koji pojačavaju utisak. Jedino što se ne uklapa u stari stil gradnje je savremeno kupatilo koje će sigrno svaki posetilac sa olakšanjem prihvatiti.

Kada dođe trenutak da se sa ovim bajkovitim etno domaćinstvom oprostite, dobro je što će toliko stvari ostati da se vidi, proba i okuša kada sledeći put budete dolazili da će rastanak lakše pasti.

Više informacija, fotografija, kontakt podatke i ostalo što vas može interesovati možete dobiti na web sajtu, Facebook i Instagram stranicama etno sela Amerić.