Vinarija Pantić

0
5/5 - (11 votes)

Vinarija Pantić

Obronci planine Kosmaj, su puna lepih izletišta u blizini Beograda, ali i gde se nalaze čuvene vinarije Beograda. Upravo u ovom lepom krajoliku nalazi se vinarija Pantić, jedna od najlepših porodičnih vinarija u gradu. U ovom neodoljivom kraju je dosta razvijen vinski turizam, nalazi se i poznati put vina. Zbog toga je prisustvo jednog lepog vinskog gazdinstva sa originalnim ukusima pravi dodir sa prirodom.

Vinarija je nastala iz namere da se stara porodična, ali i lokalna tradicija, uzgoja vinove loze i proizvodnje vina očuva i unapredi. Prvi čokoti novih vinograda su podignuti i trenutno prostiru se na površini od oko 5 hektara sa zastupljenim sortama Merlot, Chardonnay, Cabernet Franc, Manzoni. Od 2015. godine posebna pažnja se poklanja autohtonim sortama Tamjanika i Prokupac koje će u budućnosti zauzimati više prostora. Ono što se može osetiti je da vina vinarije Pantić odražavaju njihovu strast prema zemlji. 

Trenutno se u ponudi nalazi veliki izbor vina koja ljubiteljima odlicno upotpunjuju  razne vrste hrane. Bez obzira da li ste ljubitelj salata ili morskih plodova i mediteranske hrane ili pak pikantnih jela od ribe, poput dimljenog lososa, u vinariji Pantić možete naći odgovarajuća vina koji će se savršeno stopiti sa vašim izborom hrane.

Isto važi i za ljubitelje malo teže hrane, odnosno specijaliteta od divljači, tamnih mesa, jakih sireva ili testenina, pasta i pica. Za njih u vinariji predlažu prelepa vina uglavnom od sorti Merlot i Caberne. Ukoliko niste sigurni u izbor, domaćini će vam posvetiti punu pažnju kako biste izabrali vina koja će najviše prijati. 

Vinarije u Beogradu, kao što je vinarija Pantić su pravo osveženje za turizam u Srbiji. Poseta ovoj vinariji treba da bude namenska, onda kada želite natenane provesti prijatne trenutke u svetu vina. U kombinaciji sa izletima, odmor za dvoje ili pravi višednevni odmor predstavlja jedno novo iskustvo koje svakako treba doživeti.

Ova šarmantna porodična vinarija se nalazi u selu Rajkovac, na ulazu u Mladenovac, kada se dolazi sa auto puta Beograd-Niš, a u blizini se nalaze brojna izletišta u Srbiji kao što su Markovačko i Rabrovačko jezero, planina Kosmaj, crkve, manastiri, stare kuće i hanovi, vodenice potočare i ostala lepa mesta u blizini.

Više informacija o vinariji, posetama i svemu što vas interesuje možete pogledati na web sajtu, Facebook ili Instagram stranicama vinarije Pantić.

Šta posetiti u blizini…

Prelepa izletišta u blizini Beograda - planina Kosmaj

Kosmaj

Kosmaj je niska planina, ali najviša i jedna od najlepših u Šumadiji. Sadrži kvalitetne šume, čistu vodu, raznovrsan biljni i životinjski svet i kulturnu baštinu. Predeli ove planine stavljeni pod zaštitu države, kao značajno prirodno dobro.

Turizam u Beogradu ima veliki potencijal, a prelepe planine i jezera pokazuju ovu snagu.

Markovačko jezero

Samo jezero je smešteno u središtu šume obrasle cerom, hrastom i bagremom, žitnim poljima i pašnjacima. Tokom leta i jeseni mogu videti svi prelazi iz žute do zelene boje. Kada nema posetilaca u okolini često se mogu sresti zečevi, fazani, a neki put i srndaći.

Jedan od najlepših manastira u Beogradu - Tresije

Manastir Tresije

Smatra se da je manastir Tresije nastao krajem XIII i početkom XIV veka. On pripada grupi od četiri manastira (manastir Pavlovac, manastir Kasteljan, manastir Tresije i manastir Velika Ivanča) kojima je Despot Stefan vrhove planine Kosmaj stavio pod zaštitu svetog krsta.