Markovačko jezero

0
5/5 - (7 votes)

Markovačko jezero

Položaj jezera je u podnožju planine Kosmaj, a nastalo je izgradnjom brane na rečici Košarnoj 1969. godine. Samo jezero je smešteno u središtu šume obrasle cerom, hrastom i bagremom, žitnim poljima i pašnjacima. Tokom leta i jeseni mogu videti svi prelazi iz žute do zelene boje. Kada nema posetilaca u okolini često se mogu sresti zečevi, fazani, a neki put i srndaći. Na jezeru, a i oko njega, mogu se videti divlje patke, čaplje, veliki gnjurci i slično. Priroda je skoro nataknuta, pa je vrlo popularno i često se posetioci šetaju oko ovog prelepog jezera u Beogradu. Šetnje predstavljaju pravo uživanje u jednom od atraktivnijih izletišta u okolini Beograda.

Ovo jezero je na oko 60 kilometara od centra Beograda i oko 6 kilometara južno od centra Mladenovca. Zbog svoje savršenosti trebalo bi da se nalazi na svim mapama izletišta u Srbiji. Pronaći ćete ga pored puta koji vodi ka Aranđelovcu i Topoli, i ima dva prilaza. Jedan je bliži Mladenovcu, a ta strana ima asfaltiran put, dva restorana i uređenu plažu. Drugi prilaz je sa Aranđelovačke strane i on je malo slabije uređen, ali ima lepih mesta za pecanje. Tu se uz branu nalazi i restoran Jezero. Na drugoj obali jezera nalaze se još restoran Markovački biser i splav Žabac u kojima možete i nešto prezalogajiti.  Za kupače postoji prigodno mesto u vidu plaže koja se nalazi uz restoran. Ovde, uz uslov da koristite usluge restorana, imate toalet. Takođe je dozvoljeno postavljanje šatora tako da i kamperi mogu uživati.

Trebalo bi napomenuti da je jezero poznato po činjenici da ima virova, pa je potrebno da kupači obrate posebnu pažnju na ovu činjenicu. U centru obližnjeg sela  Crkvine nalazi se prodavnica u kojoj se možete snabdeti. Kroz Markovac i Crkvine saobraća nekoliko linija Laste koje saobraćaju iz Mladenovca. U njegovom pravcu postoji više lepih restorana i mesta za prenoćište. A ka Aranđelovcu i Orašcu dosta vinarija, najlepši aqua park u Srbiji. Ovaj deo Beograda polako postaje pravo turističko područje koje ima kapacitete da zadrži pažnju posetilaca na duži period.

Blizu su i spomen kompleks “Crkvine”, planina Kosmaj, sa svojim kulturno-istorijskim bogatstvima, restoranima, od kojih su neki sa bazenima. Tu su i Selters banja, Rabrovačko jezero, manastiri Tresije i Pavlovac. Brojna su ovde beogradska izletišta i turističke znamenitosti ovog područja. Ovo je dovoljno za jedan odličan vikend u prirodi i posetioce koji vole turizam na selu. U svakom slučaju, može se organizovati lep izlet ili odmor za vikend sa porodicom ili prijateljima.

Pored lovaca ovde često možete videti i ljude koji tu vreme provode pecajući, pošto spada u jedno od najzanimljivijih jezera za pecanje. Pecaroši dolaze prvenstveno zbog svog položaja, infrastrukturne opremljenosti i naravno prirodne lepote.

U sezoni na jezeru se nađe i do pedesetak ribolovaca. Ribolovci se mogu pozabaviti sa brojnim vrstama od kojih su najzastupljeniji šaran, som, štuka, babuška, deverika i smuđ. Dnevne dozvola za pecanje se izdaju kod ribočuvara. Ovo veštačko jezero je dužine 1500 metara, širine oko 200 metara a dubina se kreće od 5 metara a na nekim mestima je i do 7 metara. Pecanje je dozvoljeno samo sa obale, jer je zabranjena upotreba bilo kakvih plovnih sredstava.

Kada se spomenu jezera u blizini Beograda, Markovačko jezero je odličan je izbor za organizovanje izleta bilo da ste lovac, ribolovac ili samo zaljubljenik u prirodu. U budućnosti ovde je planiran i centar za skijanje na vodi, ali još nije ni počelo da se gradi, a odavno je planiran.

Šta posetiti u blizini…

Izletišta u okolini Beograda - Rabrovacko jezero

Rabrovačko jezero

Pronalazak jezera predstavlja pravu malu avanturu, pošto putokazi ne postoje, ali je prolazak kroz prelepe šumadijske pejzaže uz pomoć lokalnog stanovništva, koje je jako ljubazno i spremno da pomogne nešto što će vam dugo ostati u sećanju.

Manastir Pavlovac na Kosmaju

Manastir Pavlovac

Dobio je ime po pavlovačkom potoku koji teče ispod manastira. Manastir je izgrađen u XV veku  po naredbi despota Stefana Lazarevića. Rušen je i spaljivan više puta, a obnavljen je dva puta u XVI i XX veku.

Prelepa izletišta u blizini Beograda - planina Kosmaj

Kosmaj

Kosmaj je niska planina, ali najviša i jedna od najlepših u Šumadiji. Sadrži kvalitetne šume, čistu vodu, raznovrsan biljni i životinjski svet i kulturnu baštinu. Predeli ove planine stavljeni pod zaštitu države, kao značajno prirodno dobro.