Markovačko jezero

0

Nalazi se u podnožju planine Kosmaj, a nastalo je izgradnjom brane na rečici Košarnoj 1969. godine. Samo jezero je smešteno u središtu šume obrasle cerom, hrastom i bagremom, žitnim poljima i pašnjacima, pa se tokom leta i jeseni mogu videti svi prelazi iz žute do zelene boje. Kada nema mnogo posetilaca u okolini jezera često se mogu sresti zečevi, fazani, prepelice, a neki put i srndaći. Na jezeru, a i oko njega, mogu se videti divlje patke, čaplje, veliki gnjurci i slično, priroda je skoro nataknuta, pa je vrlo popularno i često se posetioci šetaju oko ovog prelepog jezera u Beogradu stazama i uživaju u jednom od atraktivnijih izletišta u okolini Beograda.

Ovo jezero nalazi se na 60 kilometara od centra Beograda i oko 6 kilometara južno od centra Mladenovca i zbog svoje savršenosti trebalo bi da se nalazi na svim mapama izletišta u Srbiji. Nalazi se pored puta koji vodi ka Aranđelovcu i Topoli, i ima dva prilaza. Jedan je bliži Mladenovcu, a ta strana ima asfaltiran put, dva restorana i uređenu plažu. Drugi prilaz je sa Aranđelovačke strane i on je malo slabije uređen, ali ima lepih mesta za pecanje, a tu se uz branu nalazi i restoran Jezero. Na drugoj obali jezera nalaze se još restoran Markovački biser i splav Žabac u kojima možete i nešto prezalogajiti.  Za kupače postoji prigodno mesto u vidu plaže koja se nalazi uz restoran, u kojem, uz uslov da koristite usluge restorana, imate toalet. Ovde je dozvoljeno postavljanje šatora tako da i kamperi mogu uživati. Trebalo bi napomenuti da je jezero poznato po činjenici da ima virova, pa je potrebno da kupači obrate posebnu pažnju na ovu činjenicu. U centru sela mesta Crkvine koji je u blizini nalazi se prodavnica u kojoj se možete snabdeti, a kroz Markovac i Crkvine saobraća nekoliko linija Laste koje saobraćaju iz Mladenovca. U njegovom pravcu postoji više lepih restorana i mesta za prenoćište, a ka Aranđelovcu i Orašcu dosta vinarija, najlepši aqua park u Srbiji što sve doprinosi  činjenici da ovaj deo Beograda polako postaje pravo turističko područje koje ima kapacitete da zadrži pažnju posetilaca na duži period.

U blizini se nalaze spomen kompleks “Crkvine”, planina Kosmaj, sa svojim kulturno-istorijskim bogatstvima, restoranima, od kojih su neki sa bazenima, zatim Selters banja, Rabrovačko jezero, manastiri Tresije i Pavlovac, druga beogradska izletišta i turističke znamenitosti ovog područja Beograda. Sve nabrojano je i više nego dovoljno za jedan odličan vikend u prirodi i ljubitelje prirode koji vole turizam na selu. U svakom slučaju, može se organizovati lep izlet ili odmor za vikend sa porodicom ili prijateljima.

Pored lovaca ovde često možete videti i ljude koji tu vreme provode pecajući, pošto spada u jedno od najzanimljivijih jezera za pecanje, prvenstveno zbog svog položaja, infrastrukturne opremljenosti i naravno prirodne lepote. U sezoni na jezeru se nađe i do pedesetak ribolovaca. Ribolovci se mogu pozabaviti sa brojnim vrstama od kojih su najzastupljeniji šaran, som, štuka, babuška, deverika i smuđ. Dnevne dozvola za pecanje se izdaju kod ribočuvara. Ovo veštačko jezero je dužine 1500 metara, širine oko 200 metara a dubina se kreće od 5 metara a na nekim mestima je i do 7 metara. Pecanje je dozvoljeno samo sa obale, jer je zabranjena upotreba bilo kakvih plovnih sredstava. U budućnosti ovde je planiran i centar za skijanje na vodi, ali još nije ni počelo da se gradi, a odavno je planiran.

Kada se spomenu jezera u blizini Beograda, Markovačko jezero je odličan je izbor za organizovanje izleta bilo da ste lovac, ribolovac ili samo zaljubljenik u prirodu.