Jezero Pariguz

0
5/5 - (7 votes)

Predstavlja pravi raj za izletnike, ljubitelje prirode, ribolovce, lovce i jedno je od najlepših izletišta oko Beograda.  Lokacijski je dosta atraktivno, jer kad su u pitanju jezera u blizini Beograda, ne računajući Savsko jezero, najbliže je centru grada. Na ovo izletište možete doći na piknik ili pravi mali odmor u prirodi koja, iako neuređena, priroda oko jezera je vrlo lepa. Pojas sa jedne strane jezera pravi šuma, dok se u pozadini nadvija prelepa planina Avala u čijem podnožju i leži ovo lepo jezero, što ovo mesto čini još lepšim. Dok ovo mesto ne bude uređeno ovde možete uživati u skoro netaknutoj prirodi, pošto ovakvih izletišta u blizini Beograda nema puno.

Ovo simpatično mesto za izlet izgledaće još bolje kada prostor oko vode zamene sportski tereni, kafići, staza za bicikliste, pošto je planom predviđena izgradnja savremenog prostora namenjenog sportsko-rekreativnim aktivnostima, a na samom jezeru je planirana izgradnja drvenih platoa sa ležaljkama i suncobranima. U planu je i izgradnja marine, ribljeg restorana i kafića na samoj brani, što će svakako obogatiti ponudu mesta kao što su jezera u Beogradu na kome možete provesti lep dan ili čak više njih.

Jezero u Resniku je nastalo 1990. godine izgrađivanjem brane zbog čestih poplava koje je izazivala voda sa tri izvora, odnosno potoka Pariguz, koji se nalazio na mestu današnjeg jezera. Dok nije postojala jezero, voda sa izvora je pravila blato za koje se smatralo da je lekovito i da pomaže u lečenju hemoroida. Po jednima, otuda potiče naziv jezera i okoline. Po drugima, ime je nastalo posle zasede koju su Srbi postavili Turcima u Karađorđevo vreme. Legenda kaže da su Turci dobili dosta sačme, koja im je završila u stražnjicama, pa otuda takvo ime.

Bogato ribom, ima babuške, crvenperke, poribljavano je šaranom, koji se doduše retko upeca, pa se svrstava u red popularnijih jezera za pecanje u Beogradu i okolini. Može se prevariti i poneki som, klen, štuka i bela ribe, pa ribolovci mogu svakodnevno dolaziti na pecanje i uživati u prelepom okruženju. Na obalama žive divlje patke i mnoge druge ptice, barske kornjače a u blizini se nalazi listopadna šuma koja zajedno sa okolnim livadama, pašnjacima i izvorima čine prostor idealnim za lov na divljač.

Dužina jezera je 600 metara, širina 120 metara, a dubina oko 12 metara. Prodavnica ima na više mesta u Resniku, a na samom jezeru toaleta nema. Pariguz se nalazi na 10 kilometara od centra Beograda ka Avali. Pravac kojim se najlakše može pronaći ovaj skriveni dragulj u Resniku trebalo bi da bude Rakovički (obilazni) put koji se pruža od manastira Rakovica ka Bubanj potoku, sa koga se skreće ka naselju Resnik (opština Rakovica). Posle skretanja ka Resniku nastavlja se glavnom ulicom do škole. Do škole možete doći i autobusom broj 47, koji saobraća na liniji Slavija – Resnik. Posle dva „ležeća policajca“ koja se nalaze ispred škole, skreće se ulevo, pa još jednom levo i konačno, u prvu uličicu desno. Ona, posle nekih stotinak metara, izbija na ovo lepo jezero.