Jezero Duboki potok

0
5/5 - (11 votes)

Jezero Duboki potok

Jedna od lokacija koje bi trebalo iskoristiti za piknik je Jezero Duboki potok u Barajevu. Ujedno je jedna od destinacija jako bitnih za ekoturizam Beograda i turizam na selu. Opisujući divna jezera u blizini Beograda nismo zaboravili ovo jezero. Ono bi uz jezero Pariguz trebalo da budu prava konkurencija Adi i Savskom jezeru. Uz malo ulaganja i obnovljanja postaće očaravajuća izletišta oko Beograda.

Ovde se možete šetati i uživati punim plućima pošto je priroda Beograda u ovom kraju čarobna. Zanimljivo je i biciklistima koji voze na duže staze. Na nasipu postoji betonska staza za šetnju, ali šetati možete i oko ovog zadivljujućeg jezera u Beogradu. Na stazi postoji klupa, kao i osvetljenje, ali samo na nasipu, dok je ostatak staze kroz šumu i oko jezera neosvetljen. Sa jedne strane jezera nalazi se šuma sa listopadnim drvećem koje se oslikava u jezeru. Sa suprotne strane nalazi se šljunkovita plaža na kojoj se nalazi poneki kupač. Vrlo čudno da ovo mesto i pored svoje lepote nije toliko posećeno. Čak i u letnjim mesecima ima dosta mesta, ali zato ako želite mir i tišinu ovde je možete pronaći.

Ovo veštačko jezero napravljeno pre tridesetak godina se nalazi u okviru beogradske opštine Barajevo. Do centra Barajeva je najlakše doći Ibarskom magistralom. Samo jezero, iako se nalazi malo udaljeno od centra Barajeva, nije teško naći. Na pravi put vas sve vreme navode putokazi. Ispred jezera postoji parking gde možete ostaviti svoj automobil.

Pokriva površinu od nekih 7 hektara što je idealno za pecanje, a napaja ga potok po kome je jezero dobilo ime. Uz sam nasip nalazi se prijatan splav restoran na kome možete predahnuti i popiti piće. Nepostojanje toaleta na jezeru je jedna od retkih stvari koje bismo zamerili. Ukoliko se odlučite da u ovom kraju ostanete malo duže na više mesta možete pronaći prenoćište. Takođe, restorana i kafana uz Ibarsku magistralu, nikada nije nedostajalo. Do Barajeva možete doći autobusom broj 560 koji kreće sa okretnice na Banovom brdu ili autobusima Laste kojih ima više, a koji povezuju okolna mesta. 

Za ribolovce ovo mesto je jedno od omiljenih jezera za pecanje, pa je i pogodan za održavanje raznih takmičenja. Kod Lovačkog doma se održavaju takmičenja u gađanju pokretnih meta, pa je Duboki potok i njegova okolina jako interesantna i za lovce.

Kamp prostor nije organizovan, a za kupače nema ni spasioca. Na jezeru postoje uslovi za razvoj većeg broja vodenih sportova. Ovo mesto bi se moglo urediti raznim stazama za šetnju, osvetljenjem, klupama, sportskim objektima. Bilo bi lepo videti terene za odbojku i mali fudbal koji su u planu da se urade u budućnosti. Ali i bez njih je prilično lepo, pa ga preporučujemo za “punjenje baterija” posle naporne sedmice. Ovde možete napraviti vrlo lep odmor u prirodi i stvarno smo bili iznenađeni da je ovo prijatno mesto tako malo posećeno.

Šta posetiti u blizini…

Etno turizam Beograda - domacinstvo Jevtic Barajevo

Etno domacinstvo Jevtić

Jedno od najlepših mesta u ovom delu grada je Etno domaćinstvo Jevtić koje se nalazi u Staroj Lipovici i koje je skriveni dragulj Barajeva. Ovde protiče bistra rečica koja upotpunjava skoro bajkoviti ambijent u kome je svoje mesto našlo etno domaćinstvo koje oduzima dah.

Crkva brvnara u Vranicu, Barajevo

Crkva brvnara u Vraniću

Naša poznata crkva brvnara, proglašena za spomenik kulture od velikog značaja, nalazi se u mestu Vranić, gde u blizini protiče reka Kolubara, a malo dalje ponosno stoji planina Kosmaj. Crkva brvnara u Vraniću je sagrađena 1823. godine na temeljima još starije crkve iz XVIII veka.

Sume u Beogradu - Lipovacka suma

Lipovačka šuma

U šumi protiče i potok koji pravi mini kanjon. Na teritoriji ove šume se nalazi i izvorište Topčiderske reke. Zelenilo na sve strane čini da uživaju i vaša pluća i vaše oči. Šetnja šumskim stazama uz koje rastu pečurke i razno šumsko rastinje biće pravo okrepljenje.