Galerija Prirodnjačkog muzeja

0
Oceni članak

Kalemegdan i Beogradska tvrđava su oduvek bili simboli Beograda, privlačili ogromnu pažnju i vrlo su posećeni, kako od strane građana Beograda, tako i od posetilaca i kao takvi su od ogromne važnosti za  turizam u Srbiji i gradu. Ova poznata izletišta, ali i lokacije gde su svoje mesto našli najznačajniji muzeji u Beogradu. Upravo ovde u ovom prelepom okruženju, dok obilaze Beogradsku tvrđavu i uživaju u parku Kalemegdan, posetioci mogu posetiti Vojni muzej, ali i Galeriju Prirodnjačkog muzeja.

Galerija predstavlja deo Prirodnjačkog muzeja, a koja je, a  i mnogima će u budućnosti ostati u sećanju pošto je često deo organizovanih školskih tura. Iako beogradski muzeji imaju velike tradicije postojanja Prirodnjački muzej je ipak najstariji, pošto je osnovan davne 1895. godine. On, kao čuvar prirodne baštine Srbije je i najstarija naučna ustanova u Srbiji. Za osnivanje ovog muzeja najviše su se zalagali geolog Jovan Žujović, botaničar Josif Pančić i anatom i fiziolog Lazar Dokić. Prirodnjački muzej se više puta selio na razne lokacije i u jednom trenutku dobio je i zgradu na Kalemegdanu gde se i danas održavaju skoro sve prirodnjačke izložbe. Ne zna se ko je je i kada sagradio ovu zgradu, ali se pretpostavlja da je sagrađena namenski kao turska karaula za smeštaj straže, koja je čuvala glavni prilaz Beogradskoj tvrđavi iz pravca Stambol kapije, tokom XIX veka. Postoji i mističnija verzija po kojoj je zgrada sazidana za potrebe masonske lože „Ali Koč“. Na to, po mnogima, ukazuje raspored prostorija u samom objektu kao i spoljašnji i unutrašnji ukrasi koji nose jasnu masonsku simboliku.

Postavke su uvek ukusno osmišljene i edukativne, izbor tema je uvek odličan, a obzirom da nešto manji izložbeni prostor obilazak ne traje previše, već sasvim dovoljno da i najmlađima zadrži pažnju.Treba pomenuti da je pravilo bilo da je za posete četvrtkom pre podne, odnosno do podneva (12 časova), ulaz besplatan, ali ovo za svaki slučaj treba proveriti na kontaktima navedenim u poslednjem pasusus ovog članka ili direktnom posetom. Galerija Prirodnjačkog muzeja, kao i Prirodnjački muzej aktivno učestvuju na manifestaciji Noć muzeja i kao i mnogi drugi muzeji obično ponudi dodatnu izložbu, uglavnom izuzetno interesatnu, u toj noći. Izložbe u Galeriji Prirodnjačkog muzeja spadaju među najposećenije beogradske izložbe tada.

Više o Prirodnjačkom muzeju, njegovoj Galeriji, radnim vremenima, aktuelnim postavkama i fotografije možete pronaći na zvaničnom sajtu, Facebook, Instagram i Twitter nalozima, ali i YouTube kanalu.