Luna park na Kalemegdanu

0
1/5 - (1 vote)

Jednodnevni izlet ili porodična šetnja često uključuje obilazak Kalemegdana koji svojim jednim krajem ima pogled na Savu i Dunav, a drugi je blizu Zoološkog vrta. Staze između su prepune po lepom vremenu prodavcima igračaka, sladoleda, šećerlema, suvenira, a tu su mini parkići i igraonice za decu, besplatan toalet, pa je tako najmlađima ovo jedno od omiljenih mesta za piknik. Ako ste saglasni sa tim da je potrebno manje vremena provoditi pred monitorima ili ekranima televizora, mobilnih telefona ili raznih konzola za igrice, a više u prirodi u direktnom kontaktu sa svetom oko nas možete posetiti čuveni luna park na Kalemegdanu.

Ovaj luna park je izgrađen davne 1958. godine i uveseljava generacije najmlađih, ali i starijih koji su u stanju satima da uživaju u čarolijama koje šarene igrice koje sviraju divne melodije koje izazivaju radost. Zabava u Beogradu sigurno ne bi bila ista bez ove jedinstvene ponude, okružene zelenilom Kalemegdana, koja je svima privlačna. Ulaz je besplatan, a cena karte simbolična. Iako razumemo da mnogi nemaju da pruže svojim najmlađima onoliki broj vožnji koliki su oni u stanju uvek da traže, verujemo da možete odvojiti jednom mesečno ili godišnje za svoje najmlađe sredstva za dve-tri karte kako bi se malo zabavili i uživali na drugačiji način. Nemojte da vas brine njihovo negodovanje kada im saopštite da je igri kraj, pošto je to ovde redovna pojava sa kojom se svi roditelji suočavaju. A luna park ima u ponudi čuveni autodrom, u kome mlađa deca moraju biti u pratnji roditelja dok tinejdžeri i stariji mogu bez ograničenja da uživaju u vratolomijama i iznenadnim sudarima koji izazivaju razdragaost i poletnost. Ovde postoji i karuseli sa različitim igračkama koje se vrte horizontalno u jednom nivou ili se s vremena na vreme, podižu malo u vazduh. Ove vrteške su često jako zanimljive deci. Tu su roboti, ali i igraonica za najmlađe koja im omogućava da se provlače i puze, pokušavaju da sakriju od pratiliaca i na taj način uživaju. Dosta pažnje privlači i trambolina, ali i dvorac na naduvavanje koji ima tobogan niz koji se bučno spuštaju presrećni mališani. Svi oni koje su deke, bake ili roditelji tokom proteklih decenija dovodili ovde sa setom se sećaju radosti i uzbuđenja svog detinjstva i šarenila luna parka, pa ne bi bilo loše da možda i vi nekog usrećite, kako bi se sa radošću sećali ovog mesta za nekih 30-40 godina i kako su ubacivali žeton u neku od igračaka i sa iskrenom radoznalošću čekali tu „večnost“  kako bi saznali šta će se desiti.

Za one malo starije postoji i panorama, koja je postavljena davne 1961. godine i kojom se voze parovi bez ili sa decom, deke i bake sa unucima, kao i svi ostali. Pogled sa vrha oduzima dah pošto možete videti ovaj deo Starog grada sa visine. Iako ne može da se takmiči u popularnosti i poseti sa panoramama na Bečkom Prateru, londonskim „Milenijumskim okom“ ili onom u Singapuru treba istaći da naša beogradska panorama stoji na jednom od najlepših mesta u gradu više od 7 decenija i svakako ne predstavlja neku turističku kopiju atrakcija drugih gradova kakvih ima po našem gradu, već originalni i svima drag simbol Beograda koji nam skoro večno pruža neverovatnu sreću, razogranost i zabavu.