Vojni muzej

0
Oceni članak

Jedno od najpopularnijih i najatraktivnijih mesta na kome mnogi Beograđani i posetioci provode dosta vremena tokom godine je uvek bila Beogradska tvrđava. Na raspolaganju ima zaista mnogo zanimljivih mesta tako da je jedan dan za njeno istraživanje zasigurno malo. Jedno od interesantnijih tačaka za obilazak i istraživanje, ali i jedan od simbola Beogradske tvrđave je oduvek bio Vojni muzej.

Smešten je u zgradi čija je izgradnja završena 1924. godine za namene Vojnogeografskog instituta, a koja je 1956. godine ustupljena Vojnom muzeju. Muzeji u Beogradu dobijaju jednu bogatu zbirku koju sa velikim ponosom mogu da prezentuju posetiocima. Ovde se nalazi izloženo oružje, zastave, uniforme, makete, ali i dokumenta, fotografije koja obuhvataju period od 14 vekova, a izložba se završava delom posvećenom poslednjim ratnim događajima iz 1999. godine priliko NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Hronološki su predstavljeni odgovarajući periodi iz naše istorije i konstantnu borbu za slobodu i nezavisnost. Odmah po ulasku u prizemlju se nailazi ne deo u kome su izloženi predmeti iz perioda doseljavanja Slovena na Balkan i stvaranja prvih srednjovekovnih država, a onda se hronološkim redom obrađuje period koji obuhvata najznačajnije događaje i periode uključujući Kosovsku bitku, period do Prvog i Drugog srpskog ustanka, Srpsko-turske i kasnije Balkanske ratove do I svetskog rata. Potom se posetioci penju na sprat gde se stalna postavka nastavlja prikazom predmeta i oružja vezano za period II svetskog rata i kasnije periode, a onda se silazi uponovo u prizemlje gde se nailazi na predmete vezano za agrediju NATO snaga, a uključuje i deo oborenog američkog aviona F-117 Nighthawk. Kao i drugi poznati beogradski muzeji i Vojni muzej je redovan učesnik manifestacije “Noć muzeja” kada je ovde uvek velika gužva.

Poseta Vojnom muzeju ostaje dugo u sećanju, a preko 3.000 predmeta koji su izloženi privlače pažnju posetilaca svih uzrasta, pa će ovaj događaj ostati dugo u sećanju. Za više informacije o radnom vremenu, cenama karata i ostalom možete posetiti sajt ili Facebook stranicu muzeja.