Restoran Stara Hercegovina

0
5/5 - (7 votes)

Potraga za ugodnim mestima gde ćete se ležerno osećati i provesti prijatno vreme sa porodicom i prijateljima može oduzeti dosta vremena. Kako bi vam skratili muke, napravili smo poprilično veliki izbor objekata i rasporedili ih po opštinama. Pa, ako su predmet vašeg interesovanja stari dobri restorani Beograda koji se nalaze blizu centra grada onda je restoran Stara Hercegovina mesto koje ćemo vam rado preporučiti. Nalazi se na granici Starog grada i Palilule, u Carigradskoj 36. Najlakše ćete se orijentisati i pronaći ga kada se od Botaničke baste, jedinstvene oaze mira i zelenila u centru Beograda, spuštate prelepom kaldrmastom ulicom Vojvode Dobrnjca nad kojom se nadvijaju divni drvoredi i guste krošnje ka Dunavu i na raskrsnici sa Carigradskom sa leve strane se nalazi Stara Hercegovina.

Stara Hercegovina spada u red najčuvenijih prestoničkih restorana koji se ističe odličnom lokacijom na mirnom mestu, a pripada uglednoj srpskoj kompaniji za ugostiteljstvo i turizam “Višnjica”. Ovo je kultno mesto koje posećuju pravi boemi grada, kao što je bio Momo Kapor, koji ovde rado i često svraćao i iz tog razloga se na zidu nalazi jedna njegova umetnička slika. Zgrada restoran pivnice je iz XIX veka, a ispred nje razmešteni su lučno stolovi uz dve već pomenute ulice. Spoljašnji stolovi su natkriveni, a dodatan hlad prave velike krošnje drveća koje su razgranate iznad drvenih stolova. Kako bi se gosti zaštitili od radoznalih pogleda i mogli da uživaju u ukusnoj hrani i piću, ali i gostoprimstvu prijatnog osoblja dodatno su postavljene žardinjere sa zelenilom. Unutrašnjost je zadržala enterijer kako bi se naglasila privrženost tradiciji, samim tim i atmosferu koju su nekadašnji beogradski restorani posedovali. Do stolova su prostrti crveni etisoni, drvene stolovi i stolice su okružene diskretnim zelenilom, a zidovi su do polovine prekriveni drvetom, a gornja polovina, na kojoj se nalaze stare slike i fotografije tsarih Hercegovaca, okrečena u belo.

Kada se priča o jelovniku, može se reći da ovde možete doći na jedan od najboljih roštilja koji restorani u gradu nude, ali se u skladu sa nazivom ovde mogu probati poznati hercegovački specijaliteti poput pršute iz Hercegovine, raštana, sir iz mješine sa krtolom kuvanom na bilećki način. Tu su i predjela poput pihtija, paprika punjenih sirom, proja sa sirom, zatim glavna jela poput Trebinjske, Karađorđeve ili Bečke šnicle, medaljoni na užički način, svadbarski kupus, kolenica, kuvana jagnjetina, ribić u kajmaku, goveđi gulaš, posna i jela od ribe, variva i još mnogo toga. Karta pića je odlična, puna vrhunskih vina, piva i ostalih lakoholnih i bezalkoholnih pića ali možete iskoristiti priliku i probati odlična hercegovačka vina. Treba imati u vidu da je u pitanju Pivnica restoran, pa možete videti u ponudi kvalitetna piva koja mžete na miru degustirati. Zbog celokupnog utiska koji se stiče mnogi se pri pomenu termina najbolji restorani u Beogradu sete Stare Hercegovine i sa radošću ga preporuče.

U okolini ima mesta za automobile, odnosno ulični parking. Više informacija možete pogledati na zvaničnom web sajtu restorana.