Šume Beograda

0
5/5 - (5 votes)

Šume u Beogradu

Šume u Beogradu su prava mesta za izlet ili vikend odmor, gde svako može pronaći nešto za sebe, bilo da tražite mesto za šetnju, uživanje ili istraživanje. Najpoznatija beogradska izletišta su upravo park šume, koje predstavljaju idealan izbor za odmor u prirodi. Sem prelepe prirode, možete obići veliki broj kulturno – istorijskih spomenika, a postoji i dobar izbor restorana, klubova i mesta za smeštaj.

Izletničke šume je nemoguće zamisliti bez sporta i rekreacije, pa nude raznovrsne mogućnosti za aktivnosti, počevši od šetnje, vožnji bicikla i rolera, jahanje konja, vožnje kočijama, trčanje trim stazama, skijanje, sankanje, bacanje frizbija, igranje badmingtona, penjanje veštačkim stenama, paintball,  ali i fudbal, basket i ostale oblike rekreacije, pa postaje vrlo popularno organizovati druženje sa dragim osobama u prirodnom okruženju.

Restorani, kafane i kafići koji su raspoređeni uglavnom po obodu park šuma, upotpunjavaju mogućnosti za provođenju slobodnog vremena na otvorenom, u miru i tišini. Neobavezna kafa i doručak, preko porodičnih i poslovnih ručkova, do večere, mogu biti uvod u višednevnu posetu, pošto smeštajnih kapaciteta, po pristupačnim cenama, ima u dovoljnom broju. Domaćinska atmosfera i gostoprimljivost kojima odišu, će pomoći da shvatite da su savršena mesta za bekstvo od gradske gužve prilično blizu. Buđenje uz ptice koje se gnezde u krošnjama drveća ili jednostavno opuštanje na tremu uz dobru knjigu, mogu biti pravi izbor za mini odmor i obilazak lepota Beograda.

Ponuda zanimljivih istorijskih, kulturnih i arheoloških lokacija, spomenika, ali i galerija, muzeja i kulturnih centara, koji se nalaze na obodima ili neposrednoj blizini beogradskih šuma, je jako bogata. Ukoliko dođete sopstvenim prevozom, uz nekoliko preporuka i mape, imaćete dovoljno mesta za obilazak i izlet će biti dovoljno bogat, da poželite da ga ponovite.

Manifestacije koje se organizuju dodatno utiču na atraktivnost park šuma, a i vraćaju široke mase u prirodu radi zabave. Avalsko kulturno leto, Forest fest, Bojčinsko kulturno leto, Prvomajski uranak, ali i koncerti i festivali koji se često organizuju, su samo neki od događaja koje treba obogatiti i proširiti kako bi šume u Beogradu postale još zanimljivije za domaće, ali i strane posetioce.

Najpoznatije izletničke šume u Beogradu su:

Pomenućemo ovde i spomenike prirode: