Tri hrasta lužnjaka – Bare

0
Oceni članak

Tri hrasta lužnjaka

Kada je ponuda prigradskih opština u pitanju možemo reći da su izletišta u blizini Beograda brojna, raznovrsna i ukoliko imate želju da krenete da ih obilazite, biće vam potrebno dosta vremena. Barajevo je poznato po mnogobrojnim mestima za odmor u prirodi, gde se najrazličitiji izleti mogu napraviti, a turizam na selu doživljava procvat.

Kada pominjemo čist vazduh i lepa izletišta Beograda, predstavićemo spomenik prirode Tri hrasta lužnjaka – Bare. Ovo zaštićeno područje se nalazi u mestu Šiljakovac, na mestu koji zovu Bare. Zaštićeno područje sačinjavaju tri stabla hrasta lužnjaka, koji su preostali od nekadašnje velike hrastove šume, površina oko njih od oko 50 ari, a u blizni protiče i rečica Robaja i dodatno doprinose autentičnom izgledu okolnog pejzaža. Visina stabala je preko 20 metara, a prečnik krošnji oko 30 matara. Prečnici debala su preko jednog metra, a starost između 150 i 220 godina. Inače, hrast lužnjak dostiže starost do 1.000 godina, i najdugovečnija je vrsta listopadnog drveća, bar na području Evrope. Pored prirodnog, ovaj spomenik ima i veliki istorijski značaj pošto je oko njihovih stabala i krošnji 1941. godine bio održan narodni zbor na kome je doneta odluka o podizanju ustanka protiv fašizma. Stabla su stavljena pod zaštitu zakona 1969. godine, a staralac zaštićenim područjem je lokalna mesna zajednica.

Imajući u vidu činjenicu da je jedno od stabala oboreno, iako se njegovi ostaci nalazena području zaštićenog područja, preporučujemo da svi koji nisu do sada imali priliku da uživaju u ovom daru prirode, da počnu da planiraju posetu. U blizini se nalaze brojne druge prirodne lepote, kulturno-istorijski spomenici, izletišta, restorani, ali i vinarije koje doprinose da se sem ostalih tipova u ovom lepom kraju unapređuje i vinski turizam, tako da je ponuda vrlo raskošna i za svačiji ukus.