Zvezdarska šuma

0
5/5 - (14 votes)

Zvezdarska šuma

Ovaj spomenik prirode koji se nalazi u istočnom delu Beograda predstavlja idealan prostor za odmor, druženje i rekreaciju na čistom vazduhu i u miru i tišini. Kroz šumu postoje uređena šetališta, ali i staze koje nisu asfaltirane. One su prohodne i doprinose prirodnom izgledu celog prostora u kome se može uživati, a nalazi se u širem centru Beograda. Zvezdarska šuma je posle Topčidera i Košutnjaka najveća šuma u urbanom delu Beograda. Površina park šume je oko 137 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao park.

Na uređenom, parkovskom, delu šume su postavljeni raznovrsni sadržaji koje mogu koristiti deca i odrasli. U delovima za decu su postavljeni mali parkovi sa ljuljaškama i klackalicama. Deca se mogu nesmetano igrati i ujedno provoditi lepo vreme na otvorenom. U užem centru grada Zvezdarska šuma je jedno od najatraktivnijih izletišta gde se često nije mogla naći slobodna klupa. Zbog ovoga su nadležni nedavno sagradili veći broj klupa, pa je njihov broj uglavnom dovoljan. Prostor na kome se mogu praviti izleti se nalazi u centralnom  i donjem delu šume. Klupe i stolovi po Zvezdarskoj šumi su na raspolaganju svim posetiocima. U sklopu šume se nalaze i uređeni tereni za fudbal, basket, trim staze, teren za boćanje, a vožnja bicikla ili rolera je uobičajena, kao i na ostalim gradskim izletištima.

Redovnom brigom o šumi svi prilazi i staze su asfaltirani. Kroz šumu je sad moguća i šetnja po kiši, ali i noću pošto su staze osvetljene. Prosečna starost vegetacije je oko 65 godina, a najveće pošumljavanje je urađeno 50-ih godina prošlog veka. Tada su mladi gorani i pioniri imali veliku akciju koja je obuhvatala ovu oblast. Priroda Beograda u ovom delu grada je raznovrsna, sastoji se od uglavnom listopadne šume. Najzastupljenije vrste su bagrem, topola, jasen, hrast, bor, kesten, bukva, lipa, platan, a ima i dosta šumskog i ukrasnog šiblja. U zvezdarskoj šumi i oko nje se sreće oko 50 vrsta ptica. Ovo čini odmor u ovom delu grada posebno ljubiteljima prirode ugodnim., Na mestu oko česme u donjem delu park šume možete videti na drveću nekoliko kućica za ptice koje se savršeno uklapaju u prirodni ambijent.

Lepota ovog dela Beograda je odavno bila poznata našim precima. Tako je početkom XX veka na vrhu zvezdarskog brda kralj Petar I Karađorđević hteo da napravi sebi fascinantan dvor. Zbog blizine Dunava vojni stratezi su ga odvratili od zamisli pošto je mogao da bude laka meta u slučaju napada. Na ovom mestu je umesto dvora sagrađena Astronomska opservatorija koja predstavlja poseban deo ponude Zvezdarske šume. U pitanju je objekat od posebnog značaja za razvoj astronomije, fizike, meteorologije i dr. Opservatorija na Zvezdari je podignuta u modernističkom duhu daleke 1932. godine, na nadmorskoj visini d 248 metara. Zbog svog velikog značaja opservatorija je proglašena za spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Nedavno je u blizini opservatorije izgrađen i manji vidikovac sa čijeg prvog sprata se pruža prelep pogled na Karaburmu, Dunav i naselja na njegovoj levoj i desnoj obali. Ispod vidikovca se nalazi i klupe na kojima možete predahnuti i uživati.

U blizini se nalazi manja prodavnica u kojoj se možete snabdeti osnovnim stvarima, odličan Šumski bar, a tu je lep restoran “Na vrhu Beograda” u kome možete popiti kafu, piće ili ručati. Na padinama zvezdarskog brda u poslednje vreme se otvaraju lepi beogradski restorani, kafane i kafići koji doprinose da se zabava u Beogradu nastavi i po napuštanju Zvezdarske šume.

Ukoliko želite više da saznate o Zvezdarskoj šumi, preporučujemo vam blog ljubitelja ove prelepe beogradske park šume.

Šta posetiti u blizini…

Prelepi restoran Vrh Beograda u Zvezdarskoj šumi

Restoran Vrh Beograda

Restoran Vrh Beograda sa tradicijom od preko 30 godina ne može da prođe neprimećeno. Restoranom dominira ogromna travnata bašta u kojoj posetioci po lepom vremenu uživaju.

Spomenici kulture u Beogradu - Astronomska opservatorija

Astronomska opservatorija

Poznata je kao jedna od najstarijih naučnih ustanova u Srbiji, čija je osnovna delatnost posmatranje vasione, odnosno izučavanje nebeskih tela i pojava izvan planete Zemlje.

Bazeni u Beogradu - Olimp

Sportski centar “Olimp”

U okviru sportskog centra “Olimp” se nalaze razni sadržaji na otvorenom ili zatvorenom prostoru. Ovo je jedan od najlepših i najsređenijih sportskih centra u gradu.