Miljakovačka šuma

0
Oceni članak

Beograd ima da ponudi posetiocima dosta lepih mesta sa divnom prirodom. Jedna od lepših lokacija na kojima mnogi Beograđani često uživaju je Miljakovačka šuma, koja se nalazi u široj zoni centralnog Beograda, na teritoriji opštine Rakovica, na padinama iznad naselja Miljakovac i predstavlja jedno od najposećenijih i najpoznatijih izletišta oko Beograda, ali i zaštićeni spomenik prirode. Nalazi se iznad doline manastirskog potoka, pošto se relativno blizu nalazi čuveni manastir Rakovica. Ukupna površina Miljakovačke šume iznosi 85,6 hektara i predstavlja gradsku šumu okruženu naseljima i saobraćajnicama. Sa ekološkog stanovišta predstavlja vezu između Bajfordove (Banjičke) šume, prostorno – istorijskog kompleksa TopčiderKošutnjak i prostora koji planina Avala zauzima. Omogućava boravak u prirodi u samom centru Beograda, a svojim vizuelnim karakteristikama, kao i identične beogradske šume kakvih ima po gradu, doprinosi unapređenju urbanog predela ovog dela Beograda. Doprinosi poboljšanju mikroklime, pogotovu u periodima kada duva košava sa Avale, ali i tokom cele godine donoseći čist vazduh i rashlađujući u toplim letnjim danima.

Osnovna funkcija Miljakovačke šume je šetnja, odmor i dosta rekeacije. Treba napomenuti da ne postoje uređene staze, niti klupe sa stolovima, ali to svakako ne umanjuje lepotu, niti će smetati posetiocima da uživaju u miru i spokoju ovog beogradskog dragulja, posebno kada sve procveta i zamiriše, a ptice zacvrkuću. Kao i slične šume u Beogradu sastoji se od raznih vrsta listopadnog drveća, a najzastupljinije su cer, sladun, grab i lipa. Šetajući naići ćete na dosta šumskog cveća koji ulepšavaju ovu šumu. Sem raznog biljnog sveta, Miljakovačka šuma je stanište brojnih životinjskih vrsta, ponajviše ptica.

U ovoj šumi kao i u većini izletničkih šuma možete se šetati, ali i trčati. Iako nema urađenih staza, biciklisti ovde mogu voziti bicikle, pošto su relativno bezbedne i često se mogu videti sugrađani kako uživaju u vožnji šumom. Takođe pešačkim stazama često i rado šetaju stanovnici okolnih naselja. Ovde se mogu  obradovati rekreativci koji vole da rade vežbe u prirodi jer ovde postoje sprave za vežbanje. Nedaleko odavde nalazi se i izvor Svete Petke, koji je još uvek jedan od najčistijih beogradskih izvora. Iako nedovoljno uređena, ova šuma je svakako zanimljiva za posetu.