Atelje 212

0
Oceni članak

Često smo bez ideja kako provesti lepo i prijatno veče. Jednu od lepših mogućnosti nude pozorišta, sa širokom lepezom pozorišnih predstava koje imaju cilj da nas zabave, edukuju ili nateraju na razmišljanje. Kada su beogradska pozorišta u pitanju, jedno od najpoznatijih i najposećenijih je Atelje 212, koje se nalazi u Svetogorskoj ulici.

Ovo interesantno pozorište je osnovano sredinom prošlog veka kada je kultura Beograda poželela avangardu, pa je otvoreno pozorište u čitaonici novinske kuće „Borba“. Ime dobija tako što je publici bilo samo 212 stolica na raspolaganju. Pozorište se kasnije seli u zgradu u kojoj je i sada, ali zadržava svoje ime. Jedan od najznačajnijih upravnika ovog pozorišta sigurno je bila Mira Trailović koja je bila i režiser prve predstave prikazane u ovom beogradskom pozorištu. Zahvaljujući ovom pozorištu kultura u Beogradu je uvek na zavidnom nivou. U njimu su odigrana značajna dela avagardnih pisaca kao što su Sartr, Jonesko, Žari, Žene i drugi, u režijama domaćih poznatih režisera sa značajnim glumcima našeg glumišta kao što su Rahela Ferari, Zoran Radmilović, Dragan Nikolić, Danilo Bata Stojković, Milena Dravić, Petar Kralj, Mića Tomić i mnogi, mnogi drugi vrsni glumci. U Ateljeu 212 igraju i glumci koji su stalni članovi drugih pozorišta u Beogradu, a primaju i gostujuća pozorišta iz cele Srbije.  Još davne 1967. godine ovo pozorište je bilo osnivač festivala BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival) koji danas ima svetski značaj.

Interesantno je da su mnogi pozorišni radnici Ateljea 212, imali tradiciju i koristili beogradske kafane za svoja okupljanja, od kojih je najpoznatija Srpska kafana koja se nalazi u neposrednoj blizini pozorišta. Tamo za jednim stolom se nalaze mesingane cipele dva velika barda srpskog pozorišta, dve Zorana Radmilovića i jedna Alije Aligrudića (druga njegova cipela je u „Brionima“ pošto je tamo provodio drugi deo dana). U blizini Ateljea se nalaze i čuvene stare kuće u Beogradu, pa možete iskoristiti priliku i posetiti Dom Jevrema Grujića ili Muzej Jovana Cvijića.

U Ateljeu 212 je na programu veliki broj predstava, a repertoar možete pogledati ovde, dok više o pozorištu, radnom vremenu i ostale informacije možete saznati na web sajtu pozorišta, ali i Instagram i Facebook stranicama, kao i YouTube kanalu.