Dvorovi Beograda

0
5/5 - (10 votes)

Dvorovi Beograda

U mnogim gradovima i metropolama sveta jedna od najvećih turističkih atrakcija za posetu su dvorovi koje su koristili ili još uvek koriste članovi kraljevskih porodica. Naš glavni grad ima sreću da dvorovi u Beogradu predstavljaju deo bogate i atraktivne turističke ponude. Dvorovi Beograda spadaju u evropske dvorce koji izazivaju romantična, ali i melanhonična osećanja, obzirom na mnoge uzbudljive događaje iz vremena njihovog nastanka. Ovi reprezentativna objekti imaju veliku arhitektonsko-urbanističku vrednost tako predstavljaju odlične destinacije odakle Beograd možete početi da upoznajete. Zidine dvorova su oduvek bile preplavljene tajanstvenošću, a unutra se nalazi i bogata pokretna imovina koja je dostupna pogledima posetilaca, pa se ture obilazaka redovno organizuju i uvek su posećene.

Dvorovi Beograda imaju u ponudi četiri dvora, a ture obilazaka se obzirom na njihovu udaljenost organizuju odvojeno:

  • Stari dvor – nalazi se na adresi Dragoslava Jovanovića 2, preko puta Skupštine Srbije. Ovo reprezentativno zdanje je projektovano čuveni Aleksandar Bugarski koji je gradio i zgradu Narodnog pozorišta u Beogradu. Izgrađen je u periodu od 1881. godine do 1884. godine kao rezidencija Milana Obrenovića. Više o Starom dvoru možete pogledati na sledećem linku.

  • Novi dvor – Nalazi se preko puta Starog dvora, a adresa je Andrićev venac 1. Sama zgrada Novog dvora je građena u periodu od 1911. godine do 1922. godine za potrebe dvora kralja Petra I Karađorđevića. Danas u zgradi nalazi Predsedništvo Republike Srbije, a više o Novom dvoru možete pogledati na sledećem linku.

Dvorski kompleks na Dedinju se sastoji od dva dvora:

  • Kraljev dvor – Sagradio ga je kralj Aleksandar I. Gradnja je započela 1924. godine, a završena je 1929. godine.

  • Beli dvor – Gradnju započeo kralj Aleksandar I 1934. godine, sa željom da napravi rezidenciju za svoje sinove. Završetak radova nije dočekao, a sam dvor je završen 1936. godine. Izgradnju dvora dovršio je knez Pavle koji je bio veliki ljubitelj umetnosti i dvor opremio vrednim umetničkim delima.