Splav-restoran Vilenjak – Kod Toše

0
5/5 - (9 votes)

Splav restoran Vilenjak (Kod Toše)

Novi Beograd je dinamičan deo grada, pun aktivnosti, a postao je poslovni i finansijski centar grada. Reka Sava kao da prati ove intezivne aktivnosti, istovremeno ih umiruje, uporno pozivajući na predah. Sve ovo nas poziva nas na istraživanje ovog dela grada. Vrlo brzo možemo zaključiti da je Novi Beograd prepun divnih i mirnih mesta za odmor i relaksaciju. Dosta zelenila, prostrana igrališta, veliki broj parkova, biciklističkih staza i šetališta su odlična osnova za zabavu i druženje sa porodicom i prijateljima. Na obali Save su brojni splavovi u Beogradu, od kojih su neki izolovani i poznati uskom broju stanovnika. Takav je i splav-restoran Vilenjak, poznatiji pod starim jednostavnim nazivom “Kod Toše”.

Nalazi se na delu obale gde blok 45 izlazi na Savu. Sa staze za šetnju neko bi možda pomislio i da je u pitanju privatni splav, a ne ugostiteljski objekat, naročito ako su u pitanju hladni jesenji il izimski dani. Oni malo iskusniji, će sigurnim korakom preći preko mosta koji vodi ka splavu. Čim se zakorači na drugi deo, vidljiva je terasa na kojoj se nalazi desetak stolova sa prelepim pogledom na Savu i Adu Međicu. Po hladnom i kišovitom vremenu posetioci ulaze u deo koji je zatvoren. Ovaj deo je naročito interesantan tokom zime kada je ambijent topao i srdačan. Bez obzira na deo godine, kad god svratite osetićete pravu domaćinsku atmosferu kojom odiše čitav splav.

Restorani na reci izdvajaju u svojoj ponudi riblje specijalitete, pa ni “Toša” ne odstupa od ovog nepisanog pravila. Slobodno tražite preporuku zaposlenih, ali riblja čorba i fileti od soma su stvari koje su ovde proverene. Možete naravno tražiti druga jela pošto postoji standardni jelovnik, kao što su jela sa roštilja, poput ćevapa ili pljeskavice, ako ste skloniji ovakvom obroku.

Parking postoji oko zgrada u blokovima koji ovde izlaze na reku, a objave i više fotografija možete pogledati na Instagram strani splav restorana.

Šta posetiti u blizini…

Reka Sava - pogled na Savu sa Kalemegdana

Reka Sava

Na obe obale reke Sava postoje zanimljiva izletišta u blizini Beograda, razni tereni za ljubitelje sporta i rekreacije, ali nisu zaboravljeni ni ljubitelji sportova na vodi. Zbog toga je krstarenje Beogradom Savom pravo uživanje.

Staze za šetnju - Lazaro Kardenas

Šetalište Lazaro Kardenas

Šetalište obuhvata ogroman prostor na oko 13 hektara, sa bočnim stazama koje zalaze u okolne zgrade. Uz pešačku stazu postoje igraonice za decu, sportski tereni, sprave za rekreiranje, a postoji i rasveta. 

Pogled na prelepu prirodu oko splavova na Adi Međici

Ada Međica

Malo ostrvce koje zapljuskuje reka Sava, a umetnuto je između Bloka 44 na Novom Beogradu i Ade Ciganlije. Do njega možete doći isključivo brodićima i čamcima koji vas prevoze od Bloka 44 do ostrva na svakih petnestak minuta u letnjem periodu.