Restoran Staro ognjište

0
5/5 - (9 votes)

Etno restoran Staro ognjište

Ponekad dobijemo želju da izađemo napolje sa porodicom ili prijateljima i pronađemo neko lepo mesto koje se nalazi u zelenilu. Bilo bi lepo da, sa druge strane, nije daleko od centra. Postoji potreba da se opustimo, i svratimo na neko toplo mesto kakva restorani Beograda nude širom grada. Šetališta poput Savskog keja i Lazaro Kardenas na Novom Beogradu oko Bloka 45 su idealna lokacija. Pored mirno i tiho protiče reka Sava pa je ovo odlično mesto žele da provedu mini odmor u Beogradu. 

Posle ovako okrepljujućeg vremena pored reke obično krenemo u potragu o informaciji koji beogradski restorani se nalaze u neposrednoj blizini. Bitno je da imaju tradiciju, opuštenu i tihu atmosferu i dobru hranu i piće. Odličnu reputaciju u ovom delu grada ima čuveni restoran Staro ognjište. Poznat je po domaćinskoj i tradicionalnoj atmosferi koja će vas osvojiti odmah po dolasku.

Ulaz koji je vrlo reprezentativan, ima plave stubove koje osvetljavaju dve rustične svetiljke, a koje okružuje bujno zelenilo. Velika otvorena drvena vrata koja vam pokazuju da ste dobrodošli. Iza ulaza možete videti baštu, kapaciteta oko 80 mesta. Ona je izgrađena od prirodnih materijala kao što su kamen, opeka i drvo. Ovakav ambijent je pravi merak sedenje i uživanje u lepom danu i veselom društvu. Ovome posebno doprinosi žubor vode koji dopire iz fontane koja dodatno donosi osećaj svežine i prijatnosti. Tu je i velika kočija koja se uklapa u kompletan ugostiteljski koncept koji je ovde primenjen.

Ulaz u salu restorana je preko kamene staze koju osvetljavaju stubići. Sam enterijer restorana ima sve tradicionalne elemente koji postižu pun efekat kod svakoga ko poseti ovaj divan restoran. Dominira drvo, interesantna je njegova upotreba za  pod i trske koja daje posebnu toplinu. Od opeke i kamena  je građen i veliki kamin koji po hladnijem vremenu doprinosi čarobonoj atmosferi. Odlično uklopljen je i šank, uredno raspoređeni stolovi i ostali detalji raspoređeni po unutrašnjosti daju utisak da se ovde vodi računa o tome da sve bude perfektno.

Jelovnik prati kompletan ambijent pa dominiraju srpski nacionalni specijaliteti. Možete krenuti od Užičke komplet lepinje, raznih omleta i gibanica za doručak. Slede hladna i topla predjela gde možete probati Pirotsku peglanu kobasicu, pršut, kulen, čvarke ili pihtije. Tu su razne vrste sireva i kajmaka, pohovane sireve, paprike i kačkavalj, a postoji i lep izbor domaćih supa i čorbi.

Specijaliteti sa roštilja poput ćevapa, ražnjića, vešalica su nezaobilazni, a zanimljivo je probati kobasicu od mangulice. Od specijaliteta kuće možete probati razne ukusne bifteke, dimljeni svinjski vrat, dimljena svinjska i špic rebra, a u ponudi su i juneći gulaš, kolenica u kiselom kupusu i prava srpska sarma.

Teleće pečenje ispod sača je stvar koja se preporučuje, a možete naručiti i veći broj jela od ćurećeg i pilećeg mesa, kao i specijalitete od ribe. Uz sve ovo imate i veliki zbor salata za osveženje, priloga i soseva kako biste mogli potpuno da uživate u jednom obilnom obroku. Što se tiče karte pića u njoj se nalazi veliki izbor kvalitetnih vina, piva, rakija, ali i toplih napitaka, a slaganje hrane i pića vam ovde neće predstavljati problem pošto vam za sve stoji na raspolaganju uslužno i ljubazno osoblje.

A da sve bude na najvišem nivou, u restoranu su se pobrinuli da dodatno zabave goste. Pa tako svako veče svoj muzički program izvode tamburaši “Staro Ognjište“. Oni će vas uz starogradske hitove, ali i poznate pesme i melodije lepo razgaliti. Sigurno ćete prilikom polaska imati osmeh na licu.  Imajući u vidu navedeni pristup i kompletan doživljaj možemo reći da je restoran Staro ognjište vrlo prisutan, ali će i jako uticati na će biti etno turizam u Beogradu i njegov dalji rast i razvoj.

Restoran ima svoj parking, pa o tome ne morate brinuti. Više fotografija, informacija o restoranu, načinu rezervisanja mesta i radnom vremenu, možete pronaći na web sajtu, Instagram i Facebook stranicama restorana Staro ognjište.

Šta posetiti u blizini…

Staze za šetnju - Lazaro Kardenas

Šetalište Lazaro Kardenas

Šetalište Lazaro Kardans, dužine oko 4 km, je za većinu Beograđana i gostiju grada potpuna nepoznanica. 

Staze za šetnju - Savski kej

Savski kej

Nalazi se na teritoriji opštine Novi Beograd, dužine je oko 3 kilometara i pruža se levom obalom reke Save. 

Reka Sava - pogled na Savu sa Kalemegdana

Reka Sava

Pravi poznavaoci reke bi rekli da je reka Sava potpuno drugačija od Dunava. Ali će svi reći i da je pravo uživanje provoditi vreme na dve dve reke u Beogradu.