Čaršija u Beljini

0
Oceni članak

Čaršija u Beljini

Kada poželite da po lepom i toplom vremenu istražite malo Beograd i upoznate se sa njegovim lepotama, predlažemo da krenete i posetite poznata beogradska izletišta koja su često udaljena od centra. Jedna od lepših oblasti, koja ima dosta lokacija sa prelepom prirodom, je Barajevo koje se nalazi na oko 30 kilometara od centra Beograda. Ovde se nalaze divni pašnjaci, proplanci, kao i jezero Duboki potok, jedno od najlepših jezera u blizini Beograda, u čijoj blizini je lovište sa dosta zečeva i fazana, a okolo su guste šume Beograda, pa je ovo idealno mesto za  lep dan, vikend ili odmor u prirodi. Ukoliko želite da izlet u prirodi obogatite posetom nekom lepom restoranu ili obilaskom kulturno-istorijskih spomenika kao što su stare kuće, zgrade i čaršije koje pokazuju kako je istorija i prošlost grada bila interesantna, onda ste na pravom mestu. Jedna od značajnih i poznatih celina se nalazi u mestu Beljina kod Barajeva.

Na putu koji ide od Barajeva ka Sopotu idite ka mestu Beljina koje se nalazi južno od centra Barajeva, a gde se nalazi poznato nepokretno kulturno dobro kao prostorno kulturno-istorijska celina. Beljina se nalazi u dolini reke Beljanice i spada u jedno od najstarijih naseljenih mesta u Beogradu i Srbiji, pošto su pronađeni arheološki uzorci još iz praistorije. U blizini čaršije se nalazi i rimski most koji je iz perioda I ili II veka kada su Rimljani osvojili ovaj prostor. U kasnijem periodu burne istorije i ustanaka koji su izbijali po Srbiji i posle njih, početkom XIX veka počelo je formiranje čaršije u naselju uz glavni put. Tokom istorije oko čarešije su počeli da se akumuliraju značajni materijalni predmeti od velikog značaja poput arheoloških nalazišta iz više istorijskih epoha, ali i stara Crkva Sv. Arhanđela Mihaila, stara porodična mehana i kuća Ljubinkovića, i mnogi drugi značajni istorijski spomenici, tako daje ovo danas značajna celina koja bi, uz rekonstrukciju i prilagođavanje objekata namenama iz oblasti kulture i turizma, mogla u budućnosti da postane lepa atrakcija.

Trenutno osim u crkvu, nije trenutno moguć ulazak u navedene objekte, pa je moguće samo obići čaršiju i pogledati spolja ove objekte.