Rimski most u Beljini

0
Oceni članak

Rimski most u Beljini

Beograd ima ogroman broj zanimljivih mesta od kojih su mnoga za veliki broj ljudi nepoznata. Ovo je razlog zašto mnogi vole da organizuju izlete i obilaze beogradska izletišta i uživaju u lepotama prirode, ali i da obilaze spomenike, crkve, manstire, ali i interesantne lokacije koja dočaravaju kakva je bila istorija nekog mesta. Pa tako ukoliko istražujete Barajevo i krenete ka Sopotu preko Beljine videćete sa desne strane turistički znak koji pokazuje na jedan neobičan objekat između dva mesta, podaleko od centar Barajeva.

Ukoliko imate vremena možete zastati na trenutak i preći put, pošto se sa leve strane gledajući ka Beljini nalazi stari rimski most. Pozicioniran je u dolini Beljanice, a izgrađen je u vreme Rimljana kako bi im olakšao prelazak preko rečice na putu od naselja koje je tada postojalo na ušću Barajevske reke u Beljanicu ka rudnicima u Babama. Ovo je ujedno i potvrda života jedne zajednice u vreme I i II veka na ovim prostorima, pošto su tada Rimljani pokorili Balkansko polustrvo, pa i ove naše prostore.

Treba naglasiti da Rimski most nije impresivnih dimenzija, visine je oko pola metra, dužine dva do tri metra i nalazi se na ivici obradive površine. Takođe neki put je i zarastao u travu i teško uočljiv, pa po našem mišljenju ne bi trebalo zbog interesantnog naslova dolaziti ovamo samo da bi se most video. Kao što smo naglasili jedino ako je u pitanju organizovana tura obilaska svih znamenitosti Barajeva ili vas put vodi od Barajeva ka Beljini i dalje ka Sopotu, možete na par minuta svratiti da ga vidite.