Veliki Borak

0
Oceni članak

Veliki Borak

Kad se obilazi Beograd u želji da se malo bolje upozna grad ili da se prave interesantni izleti često se biraju mesta koja nisu udarna izletišta ne teritorijama centralnih gradskih opština. Tada se dodatno dobijaju na značaju popularna izletišta u blizini Beograda koja su pravi biseri grada. Pa tako, u Barajevu se nalazi Duboki potok, jedno od najlepših jezera u Beogradu koje je okruženo prelepom prirodom, Lipovačka šuma i mnogi drugi divni pejzaži, a ovde se nalaze i brojni kulturno-istorijski spomenici koji mogu činiti izlete sadržajnijim. Vezani za poslednje,  u Barajevu se nalazi mesto Veliki Borak koje je vrlo poznato i koje pokazuje kako je istorija Beograda uzbudljiva i dramatična.

Veliki Borak je po predanju dobio ime po manastiru koji je imao ime Borak, a onda je tokom dramatičnih događaja tokom Prvog srpskog ustanka ispred imena Borak dodato i “Veliki”. Ovo mesto je podarilo Beogradu i Srbiji više znamenitih ličnosti, a najznačajniji među njima su knez Sima Marković (knez, vojvoda i popečitelj finansija, odnosno priv minister finansija u Srbiji) i junak Milisav Čamdžija (koji je ispred drugih ustanika tokom Prvog srpskog ustanka prvi ušao u Beograd). Veliki Borak je poznat i po tome što je ovde na Veliku Gospojinu održana 1805. godine prva Narodna skupština ustaničke Srbije na kojoj je osnovan Praviteljstvuješći sovjet srpski. Ovo je u suštini bila prva Srpska vlada, odnosno prvi organ izvršne vlasti u Srbiji. Tokom Drugog svetskog rata ovde je izvrešn zločin nad stanovništvom Velikog Borka kada je posle borbi koje su vođene ovde streljano 11 stanovnika, veliki broj kuća je popaljen, a mnogi su bili mučeni i prebijani.

Ono što je primetno danas kada dođete ovde je uredno pokošen i održavan centralni trg na kome se nalaze: spomenik knezu Simi Markoviću, spomen ploča osnivanju Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog, spomenik i spomen ploča poginulim borcima i streljanima tokom Drugog svetskog rata. Nedaleko od centra se nalazi i spomenik Milisavu Čamdžiji koji se nalazi na posedu koji je u privatnom vlasništvu. Mišljenja smo da se Velikom Borku, kao i mnogim drugim mestima u Srbiji, ne posvećuje dovoljna pažnja i ubeđeni smo da bi obnovom doma kulture, obogaćivanjem turističke ponude, pokretanjem neke manifestacije u Beogradu koja bi bila dobro osmišljena ovo mesto, možda otvaranjem nekog popularnog etno restorana i uređenog izletišta u prirodi, uz povezivanje sa ostalim turističkim potencijalima Barajeva pomogli turizam Beograda kako bi imao još raznovrsniju ponudu.

Ukoliko želite da saznate više o Velikom Borku možete posetiti web sajt  posvećen ovom naselju u Beogradu.