Trojan česma

0
4.7/5 - (3 votes)

Spomen česma “Trojan”

Beograd u svojoj okolini ima veliki broj prelepih izletišta u prirodi i interesantnih znamenitosti, ali i ugostiteljskih objekata, tako da je ovo oblast u kojoj bi trebalo da vam bude zanimljivo, ukoliko se dobro informišete. Ako se dolučite da malo bolje upoznate Barajevo, treba da znate da se u blizini centra nalazi prelepo jezero, poznati etno restoran Zornića kuća, crkva brvnara u Vraniću i mnogi čuveni restorani i kafane oko Ibarske magistrale.

Ukoliko obilazite centar Barajeva i okoline možete jedan spomenik koji se nalazi u ulici sa desne strane opštine Barajevo. U pitanju je spomen česma „Trojan“ koja je posvećena palim ratnicima balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Lepo je ograđena zidićem od kamena, okružena je zelenilom i predstavlja lep ukras centra opštine.

Napomenuli bismo da se česma nalazi u centru Barajevu, ali van glavnog puta nekih 30-ak metara, kao i da u okolini sem nje, ugostiteljskih objekata u centru i stare mehane koja je u prilično lošem stanju, nema drugih sadržaja, pa po našem mišljenju obilazak česma može biti deo nekog ozbiljnijeg istraživanja Barajeva i okoline i da ne bi trebalo sama spomen česma da bude povod dolaska.