Matića kuća

0
Oceni članak

Dok obilazite popularna i vrlo posećena beogradska izletišta i istovremeno uživate u prirodi i čistom vazduhu, možda ćete s vremena na vreme poželite i da vidite neka zanimljiva mesta u u okolini kako biste izlet napravili interesantnijim. Pa, ukoliko upoznajete Barajevo, njegovo prelepo jezero, ogromna šumska prostranstva i livade koje presecaju brojne rečice i potoci možete svratiti do crkve brvnare u Vraniću, gde se u dvorištu crkvene porte nalazi pravi kompleks kulturnih-istorijskih dobara i znamenitosti i gde možete videti jedan lep primerak očuvane stare kuće u Beogradu koja ima veliki značaj.

Reč je o Matića kući, koja je izgrađena u prvoj polovini XIX veka i pripada tipu šumadijskih čatmara, kao i mnoge stare kuće šumadijskog kraja, ali je jedna od retkih koje su sačuvane i rekonstruisane. Pošto nije mogla biti sačuvana na mestu gde je prvobitno podignuta prenesena je u crkvenu portu. Zidana je u bondričnoj konsturkciji koja podrazumeva da se prostor između drvenih stubova i greda isprepliće granjem i prućem koji su potom premazivani blatom. Drvena krovna konstrukcija je prekrivena pljosnatom ćeramidom, a ono što je zanimljivo je da se već kod ove kuće vidi da nadstrešnica ima ispust od skoro jednog metra i da postoje kosnici koji joj daju dodatno atraktivan izgled, pri čemu je odnos između tela kuće i krova odličan, što dodatno kući daje likovni i arhitektonsku vrednost. Kuća je prvobitno je imala dve prostorije, odžakliju i sobu, ali je kasnije malo izmenjen enterijer. Odmah pored Matića kuće, pored puta kroz Vranić se nalazi 6 pomoćnih objekata (2 mlekare, 2 koša i 2 magaze), koji su ovde doneti sa mesta iz Vranića ili iz susednih sela. Osim arhitektonskih, ova kuća ima i veliki značaj pošto je potvrđeno da je bila jedna od ustaničkih kuća gde su se sastajali istaknute vođe i ustanici početkom XIX veka kada su se dizali ustanci u Srbiji uključujući i ovaj kraj.

Kompletan kompleks koji obuhvata Matiću kuću sa pomoćnim objektima, crkvu brvnaru, Crkvu Svetog Ilije, nadgrobne spomenike, svešteničku kuću i Spomen-muzej Parohijskog doma će biti značajan argument za turizam u Beogradu i njegov dalji razvoj, pošto je u pitanju jedinstveno spomeničko nasleđe.