Kafana Kalenić

0
5/5 - (4 votes)

Kafana Kalenić

Potraga za nekim lepim mestom gde možemo da popijemo piće ili ručamo zna da bude izazovna ako smo fascinirani starim Beogradom. Dosta ugostiteljskih objekata ima savremen enterijer koji prate nove trendove, pa ako ste nostalgični i fasciniraju vas stare beogradske kafane treba reći da ih ima, ali nažalost sve manje. Ako vas interesuju kultne kafane za koje svi znaju gde se nalaze i koje su posećivale javne ličnosti kako bi uživali u lepom ambijentu, treba reći da je jedna čuvena kafana našla mesto pored još poznatije beogradske pijace na Vračaru.

Radi se o kafani Kalenić koja je jedan od simbola grada koji ima tradiciju dužu od 8 decenija, pa ukoliko volite ovakva mesta, odvojite vreme i posetite je u narednom periodu. Ono što posebno krasi ovaj lepi objekat je bašta koja se nalazi na samom skveru koji spaja dve ulice, Mileševsku i Maksima Gorkog. Nalazi se u hladu koji pravi drvored i suncobrani, okružena je žardinjerama sa ukrasnim žbunjem i biljem i gleda na park vojvode Bojovića. Unutrašnjost je ostala autentična sa tamnom drvenom tavanicom, starim zavesama i prozorima i stolvima sa upadljivim crveno-belim kariranim ili belim stolnjacima, tako da je ambijent zadržao dug grad još iz vremena kada je bio prestonica. Kao i druge znamenite kafane Beograda jelovnik je u ponudi zadržao tradicionalne srpske specijalitete i kuvana jela poput pasulja, škembića u saftu, sarme, paprikaša, ćufti u paradajz sosu. Za predjelo možete uzeti pihtije, kavurmu, pršutu, ajvar, stari i mladi sir, kajmak i štošta drugo. Za glavno jelo možete sem nabrojanih kuvanih jela naručiti i gulaš od divljači ili govedine, ribić u kajmaku, dimljenu butkicu u kiselom kupusu, ali i jela sa roštilja poput ćevapa, vešalica, ražnjiće, pljeskavice, piletinu, kobasice, medaljone ili vrata. Za preporuku su i jagnjeće, praseće i teleće pečenja, kao i jela po porudžbini poput Bečke, Pariske, Karađorđeve i Natur šnicl ili bifteka. Na meniju su i riblji specijaliteti, uglavnom od pastrmke, a uz sve nabrojano postoji i ozbiljna karta pića koja uključuje vrhunska i kvalitetna vina, domaće rakije, hladna piva i ostala alkoholna i bezalkoholna pića. Ukoliko želite dezert ovde možete uzeti orasnice, pite, tufahije tulimbe, sladoledi i druge poslastice.

Kafana Kalenić mesto je zaista potrebno obići, a mnogi Beograđani iskoriste priliku kada nije gužva pa dođu ranije da popiju kafu, u vreme letnjih odmora ili kada ljudi odu za 1. maj na izlet van grada, kada je ovde zaista pravo zadovoljstvo sesti i na miru uživati u pravoj srpsko kafani.