Bistro Trandafilović

0
5/5 - (4 votes)

Restoran Trandafilović

Traženje neke lepe lokacije u gradu u kome ćete provesti prijatan dan sa poznanicima ili članovima porodice treba da bude pravi užitak. Kako bi to zaista bilo tako, mi se trudimo da svojim savetima pomognemo svima koji su u potrazi za lepim mestima grada. Beogradski restorani imaju veliki broj objekata u centalnim delovima grada, ali ako tražite neko posebno mesto koje ima lepu prostranu baštu, ali i dugu tradiciju i reputaciju koja se ne dovodi u pitanje, zaputite se ka Vračaru i prostoru između hrama Svetog Save, Čuburskog parka i Kalenić pijace.

Restoran Trandafilović je restoran sa dugom tradicijom pošto je izgrađen davne 1929. godine. Iako je taj objekat srušen 1961. godine, 1967. godine se zida novi restoran koji ima današnji izgled. A on je potpuno uklopljen u ovaj deo grada za koji se oduvek vezivao specifičan šarm. Reprezentativan ulaz je uočljiv odmah sa ulice, a bašta koja se nazire iza ulaza i ukrasnog bilja oko ograde bistroa poziva posetioce da otkriju kakvo lepo mesto se skriva iza zelenila. Bašta je prelepo uređena sa drvenom podlogom i modernim stolovima i stolicama između kojih ima raznobojno cveća. Hlad prave velike krošnje drveća, posebno platana starog više od 150 godina koji se nalazi u centralnom delu bašte, kao i suncobrani tako da se ovde gosti osećaju potpuno ugodno i po velikim vrućinama. Po bašti su raspoređeni kandalabri koji daju posebno lepu atmosferu kada padne veče. Enterijer je odlično osmišljen i predstavlja kombinaciju savremenog i tradicionalnog uređenja prostora. Enterijer  ima velike prozore, moderno osvetljenje, koji je kombinacija lepih lustera i visilica, zelenila koje se kao i lusteri spuštaju u korpama sa tavanice. Tradicionalni pristup uređenju se vidi u detaljima poput drvenih greda, kariranih stolnjacima, velikom slikom starog Beograda i sličnim predmetima. Napravljen je takav pristup uređenju objekta da je često potpuno svejedno da li ćete sesti u bašti ili unutra. A jelovnik restorana je priča za sebe i obuhvata neverovatan izbor hladnih i toplih predjela kao što su Gazdin tanjir, Mazalica od dimljene paprike, pršuta, kulen, pečenica, dimljeni vrat, čvarci, veliki izbor odličnih sireva, kajmak, gibanica, proja, pohovana punjena paprika sa sirom i mnoge druge đakonije. Od glavnih jela su interesantna jela sa dima poput dimljenih rebara na kajmaku, vešalice od dimljenog vrata, dimljeni batak i slanina i jela sa roštilja poput ćevapa, bifteka ili pljeskavica. Za preporuku su i jagnjeće, praseće i teleće pečenje za koja je, kao i za dnevna kuvana jela, potrebno pitati konobara šta je na meniju u tom trenutku. Često se naručuju i tiganji poput gurmanskog, bećar, beškog ili tranda, ali i srpski specijaliteti kao što su Karađorđeva šnicla, Carski ražnjić, zapečeni mllinci sa dimljenom butkicom, Šumski file i mnogi drugi specijaliteti koje sprema šef kuhinje sa osobljem. U karti pića dominira veliki izbor kvalitetnih domaćih rakija, piva i vina i ostalih alkoholnih i bezalkoholnih pića. Ako poželite nešto slatko možete probati domaće knedle sa šljivama, baklava, krempita, palačinke i pite. A petkom i subotom je ovo mesto za lep izlazak i zabavu, pošto postaje posebno razdragano kada zasviraju muzičari i atmosfera postane potpuno opuštena i relaksirajuća. Gosti se oraspolože, postanu veseli i zapevaju, pa shvatite zašto se često pomisli na bistro Trandafilović kada se pomenu najbolji restorani u Beogradu.

Bez obzira da li je radni dan ili vikend u Beogradu ovde ne treba da vas začudi gužva u restoranu, pa je najbolje rezervisati mesto unapred. Informacije o rezervacijama, samom restoranu možete pronaći na zvaničnom sajtu, ali i na Instagram i Facebook stranicama bistroa Trandafilović.