Restoran Lipov lad

0
5/5 - (4 votes)

Kada razmišljate da odete na ručak ili večeru, a osećate da vas nostalgija vuče i voleli biste da u vašem najužem izboru budu neki beogradski restorani koji su bili zvezde ugostiteljskog neba lepih 80-ih godina, jer su vam nekadašnje posete još uvek u lepom sećanju. Jedan od takvih tada, ali i sada vrlo popularnih objekata je restoran Lipov lad. Nalazi se na jednom od glavnih gradskih bulevara, Bulevaru kralja Aleksandra, koji ide od centra grada prema Zvezdari i Cvetkovoj pijaci i dalje ka Smederevu. Poznatiji je kao Bulevar Revolucije, po kome je i snimljen poznati srpski film.

Upravo na Bulevaru, na broju 270, ponosno stoji već čitav jedan vek čuveni Lipov lad koji predstavlja pravo mesto za odmor koji restorani Beograda sa ponosom ističu kao jedan od najprepoznatljivijih simbola ugostiteljstva grada. Kao svedok ovoj tvrdnji, pre 50-ak godina je srušena stara kafana Lipov lad, a 1972. godine je na ovom mestu sagrađen novi i moderan gradski restoran u skladu sa politikom tadašnje države. Ako želite da vidite kako je izgledala stara kafana pre rušenja posetite sledeći link. Lipov lad je posle rekonstrukcije postao jedan divan, savremen restoran savršeno uklopljen u okolno gradsko tkivo tako da je ostalo kultno mesto gde se posle posla svraćala na odmor, razgovor i relaksiranje pod gustim krošnjama koje su oduvek pravile veliki hlad u kome su generacije uživale. Unutrašnjost je zadržala stari šarm sa dosta drvenih elemenata i diskretnim dekorativnim elementima i osvetljenjem koji daju specifičnu toplinu ovim mestima, a koji su mnogi gradski restorani prilikom rekonstrukcija uklonili iz neznanih razloga. Treba napomenuti da je ovo restoran sa tradicijom koji neguje uživanje u obedu, pa ne bi trebalo da očekujete da vam odmah serviraju ručak, već da kao nekada, natenane sednete i opustite sa ljudima za vašim stolom i opustite u blaženstvu dragih osoba u prelepom ambijentu. Mesto je uvek bilo poznato po velikom izboru specijaliteta nacionalne kuhinje sa velikim izborom toplih, hladnih, alkoholnih ili bezalkoholnih napitaka, tako da su ovde bukvalno odrastale generacije koje su ovde svraćale od malih nogu sa dekama i bakama ili roditeljima, nastavljajući tradiciju poseta Lipovom ladu do penzije.

Ono što je u međuvremenu postalo nezgodno ovde je parking u Beogradu, odnosno postojanje III parking zone u okolnim ulicama, ali i skoro stalan nedostatak parking mesta što vam može uzeti nešto vremena. Više informacija možete pronaći na Facebook profile restorana.