Etnografski muzej

0
5/5 - (6 votes)

Beograd je ogroman grad koji sadrži veliki broj prirodnih lepota, kulturno-istorijskih spomenika, znamenitosti, ugostiteljskih i sportskih objekata, ali je i domaćin sijaset događaja koji se stalno organizuju. Ovo predstavlja ogroman rezervoar i veliki izvor ideja koje možete iskoristiti kada želite da promenite svakodnevnicu i iskočite iz zone komfora. Jedna od opcija koja je mnogima interesantna je odlazak do Studentskog trga gde je uočljiva impozantna zgrada sa visokim stubovima i prolaz kroz velika vrata čime ćete zakoračiti u unutrašnjost zgrade gde se uvek nalazi nešto neobično i impresivno. Osećaj, da ulazite u nešto što se mora sačuvati i što nikako ne sme da ode u zaborav, je neponovljiv.

Zgrada je građena u periodu od 1933. godine do 1934. godine, projektu arhitekte Aleksandra Đorđevića, a za potrebe koje je tada imala Beogradska berza koja je u ovom periodu imala intenzivan razvoj. Zgrada je napravljena u stilu modernizma, ima monumentalnu ulaznu površinu na kojoj se ističe trodelna kompozicija, a dodatnu vrednost ovoj važnoj javnoj građevini daje i istaknuti položaj koji ima na prostoru Studentskog trga. U zgradu je 1951. godine posle istorijskih okolnosti koje su uticale na ukidanje Beogradske berze  premešten Etnografski muzej sa vrednom i bogatom zbirkom od više desetina eksponata koji najviše svedoče o narodnoj kulturi Srba u XIX i XX veku. Istorija Beograda kao i etnografsko i kulturno nasleđe celog regiona sačuvana je od zaborava u ovoj zgradi. Zbog arhitektonsko-urbanističke važnosti građevine i neprocenjive zbirke koju je doneo  Etnografski muzej,  proglašena je za spomenik kulture.

Etnogafski muzej jedan od najstarijih na Balkanu, a izdvojen je kao samostalan od Narodnog muzeja početkom XX veka. Prvobitno je bio smešten u Ulici kneza Miloša, u kući koja je bila zadužbina Stevče Mihajlovića, a kasnije je premešten na mesto gde se i danas nalazi u monumentalnoj zgradi na ivici parka Studentski trg. Muzej je svoj samostalni rad započeo prikupljanjem i otkupom raznih predmeta od raznoraznog materijala i posle samo nekoliko godina već je sadržao veliku zbirku koja se do danas proširila na preko 100.000 predmeta prvenstveno seoske i narodne kulture. Ovakvo bogatstvo je veliki doprinos kako bi kultura u Beogradu bila vrlo cenjena u regionu i svetu. Muzej danas ima osam stalnih postavki koji su postavljeni na tri nivoa zgrade. Izložbe su predstavljene tako da posetilac može da doživi sredinu i istorijske prilike koje su uticale na način življenja, stanovanja, odevanja, ishrane i običaja određene regije. Predstavljen je veliki broj narodnih nošnji, oruđa, oružja, posuđa, nakita, dokumenata, spisa tog vremena koji su deo raznih zbirki. Kao i drugi beogradski muzeji pored stalnih postavki ima i povremene izložbe koje pokazuju određeni segment u očima određenog umetnika ili grupe njih. Ove interesantne beogradske izložbe opisuju odeđeni predmet kroz vreme. Poseduje jednu od najbogatijih biblioteka na Balkanu koja čuva veliki broj knjiga i drugih pisanih tragova iz etnologije i  umetnosti koji posetioci mogu pogledati, ali ne mogu iznositi iz muzeja. U sastav Etnografskog muzeja ulazi i Manakova kuća koja je ustupljena na korišćenje muzeju za smeštaj, čuvanje i izložbu etnografske zbirke Hristifora Crnilovića, koji je bio strastveni istraživač i kolekcionar tradicionalne kulture na prostoru Balkana.

Etnografski muzej kao i drugi muzeji organizuje razne radionice za decu i odrasle koje uz divne ljude zaposlene u muzeju pokušavaju da na razne načine spoje prošlost i sadašnjost . Već dugi niz godina organizuju Festival etnološkog filma koji ima i  međunarodni karakter. A za Noć muzeja, kada muzeji u Beogradu otvore svoja vrata, Etnografski muzej se uvek predstavi nekom zapaženom izložbom. Zbog ovakvog pristupa uvek su tokom ove manifestacije ispred muzeja ogromni redovi, a posetioci strpljivo čekaju da vide šta će fascinantno i zanimljivo biti predstavljeno. Ovo je još jedan pokazatelj da etno turizam u Beogradu ima svoju publiku i da je pred njim svetla budućnost.

Informacije o radu muzeja, radionicama, radnom vremenu, ali i više fotografija, možete videti na zvaničnom sajtu, a obaveštenja i nove objave možete pratiti na Facebook strani i YouTube kanalu Etnografskog muzeja.