Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica

0
5/5 - (8 votes)

Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica

Rakovica sem prelepe prirode, brojnih kulturno-istorijskih spomenika crkvi i manastira može pružiti više nego jedan lep dan u Beogradu. Ovde se često organizuju interesantne manifestacije, izložbe i festivali kojima se zabavljaju i edukuju posetioci, ali i čini dosta da se kultura u Beogradu podigne na još viši nivo. Posao koji  kulturni centri u Beogradu obavljaju, ovde realizuje Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, a koji je ujedno i jedina ustanove kulture koja se na ovoj opštini je objedinila više vrsta kulturnih programa, odnosno realizuje obrazovni, muzički, likovni, književni i pozorišni program.

Što se tiče pozorišnog programa pozorište za decu “Cvrle” je sigurno jedan od najznačajnijih delova centra. Ovde najmlađi mogu uživati u klasičnim bajkama, a scenografija i kostima su zaista prelepo urađeni pa se deca sigurno dive doživljaju u kome učestvuju. Termini za dečje pozorište su subota u 17 časova i nedelja od 12 časova. Tu je i večernja pozorišna scena za starije koji ovde mogu pogledati brojne predstave raznih pozorišnih kuća. Muzički program obuhvata organizaciju raznih svirki sa ciljem očuvanja i promocije RnR muzike, ali isto tako i koncerata klasične i tradicionalne muzike. Književni program obuhvata često književne večeri, ali isto tako i Dane duhovnosti na kojima se organizuju manifestacije različitim povodima tipa godišnjica pravoslavlja i obrazovanja u Rakovici ili godišnjica autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Kao i drugi kulturni centri i ovaj u Rakovici ima galeriju koja redovno organizuje i likovne programe koji obuhvataju izložbe i radionice (uglavnom za sve uzraste u zavisnosti od tipa radionice). Galerija Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica je počela sa radom 1976. godine. Pruža pomoć i podršku akademskim slikarima sa ove opštine, a u cilju afirmisanja dela značajnih pojedinaca sa ove opštine. Pored samostalnih i grupnih izložbi akademskih umetnika, svakog marta se tradicionalno realizuje i grupna izložba članova Udruženja likovnih umetnika Rakovice. U okviru obrazovnog programa postoji određeni broj zanimljivih predavanja, skupova i tribina koji obuhvataju širok spektar oblasti koji su zanimljivi najširim društvenim slojevima. Sve u svemu možemo slobodno reći da obrazovni system i kultura Beograda sa i bez ovog fenomenalnog centra za kulturu i obrazovanje ne bi bili isti. Vidi se ogroman rad i posvećenost zaposlenih da svoju misiju sprovode bez obzira na prepreke na koje nailaze i zaista im od srca čestitamo.

Dodatno, ovde se organizuju i razne pripremne nastave kako bi se pomoglo svima kojima je pomoć neophodna kako bi uspeli u ostvarenju svojih zamisli u oblasti daljeg učenja i obrazovanja. Više informacija o Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica možete pogledati na zvaničnom sajtu, Facebook stranici i YouTube kanalu centra.