Podrum Panajatović

0
Oceni članak

Pokušavajući da osmislite jedan lep dan ili jednodnevni izlet za svoju porodicu, prijatelje ili poslovne partnere budite maštoviti i za trenutak ostavite po strani ideje o piknik korpicama na travi. Postoji toliko drugih interesantnih i kreativnih načina da zamisao sprovedete u delu, a mi ćemo pokušati da vam damo jednu zanimljivu viziju provoda koja bi obuhvatila vinski turizam i podzemni Beograd.

Podrum Panajotović, koji ima svoju degustacionu salu u lagumima ispod Senjaka, spada u vinarije Beograda sa dugom tradicijom, a atraktivne ideje i ambicije stručno realizuju već skoro čitav vek. Ova topla priča o četiri generacije u porodici koju dodatno spaja i ljubav prema vinogradima i vinima počinje davne 1927. godine kada je gospodin Toma Panajotović osnovao podrum vina u Kruševcu i kupio moderne mašine kako bi napravio vrhunska vina za sebe, svoju porodicu i prodaju. Podrum se brzo razvio, postao poznat i do početka Drugog svetsog rata postao prestižni proizvođač vina. Nažalost, posle rata nove vlasti nacionalizuju imovinu i mašine čime je porodični posao postao skoro onemogućen. Iako je sve vreme bila proizvođena simbolična količina vina, prelomni trenuci za povratak na stari put slave dolaze tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. Prvo je denacionalizacijom vraćena imovina, vinogradi i podrum porodici, a onda je dr Viktor Panajotović rešio da podigne nove zasade, poveća proizvodnju i nastavi tradiciju porodice. Strategija je imala za cilj proizvodnju najkvalitetnijeg grožđa od internacionalnih sorti kao što su Traminac, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot i Rajnski rizling od kojih bi se pravila vrhunska vina u Srbiji. Nova generacija porodice koju predvodi enolog Vladimir Panajotović je išla korak dalje pa je uz zadržavanje starih, tradicionalnih recepata primenjena i najnovija tehnologija proizvodnje vina. Rezultat cele priče su vina koja Podrum Panajotović ima trenutno u ponudi, a ona obuhvataju bela vina Šeherezada i Knez, zatim crvena vina Lord, Victor i Victor Barrique i suvo vino Rose. Svake sezone se određena količina vina ne stavlja u promet, kako bi podrum imao dovoljno arhivskih starih vina.

Ipak, verovatno i najuzbudljiviji deo priče vezan je za vinske ture koje se održavaju u skoro nepoznatim antičkim lagumima na Senjaku, koje ostale vinarije u Beogradu nemaju u ponudi. Već sam prilaz je reprezentativan pošto ćete primetiti crvenu betonsku konstrukciju koja je utisnuta u jedno od brda i zelenilo Senjaka. Kada se priđete primetićete znak i ime Podruma Panajotović i vrata crvene boje koja će vam potvrditi da se nalazite napravom mestu. Prolaskom kroz vrata počinje avantura i vrlo interesantan način na koji možete videti Beograd ispod Beograda na inovativan način, obilaskom rimskih podzemnih hodnika i boravkom u dvorani za degustaciji ispod jednog od najelitnijih delova grada. Dodatna atrakcija je  osvetljenje hodnika i sale svećama koji će svakako doprineti čarobnosti vinske ture. Lagumi se nalaze na 10 metara ispod zemlje, a temperatura je oko 12°C  i uvek konstantna. Postoji više programa koji su prilagođeni posetiocima. U njima je akcenat na prošlosti kulture vinarstva kroz istoriju, a obuhvataju degustaciju više vrsta vina, kao i stručno vođenje vezano za slaganje vina i hrane. Neke ture uključuju meze, ručak ili večeru, a neke dodatnu degustaciju kvalitetnih rakija.  Kako biste odabrali vinsku turu koja vam je najprivlačnija posetite sledeću web stranicu.

Podrum Panajotović je za svaku preporuku, a svakako bi ga trebalo uvrstiti u beogradski put vina, pošto je ova ideja vrlo korisna i interesantna za gradski, ali i turizam u Srbiji. Za više informacija, fotografija, rezervacije tura možete posetiti zvaničan sajt, Facebook i Instargram stranice.