Beogradski festival igre

0
Oceni članak

Beogradski festival igre, koji se, ove godine održava od 16. marta do 12. aprila, predstaviće 14 vrhunskih trupa, plesnih produkcija, autora i izvođača iz 12 država. Prestižna manifestacija se skoro dve decenije održava i dovodi svetska imena savremenog plesa u naš Beograd i Srbiju. Ova devetnaesta manifestacija se održava pod sloganom „ Verujemo u jednu igru”.

Kada su događaji u Beogradu i Srbiji u pitanju, Beogradski festival igre je jedan od najznačajnijih jer promoviše savremenu plesnu scenu i obrazuje i formira domaću publiku, a važan je pošto je tokom vremena postao skoro nezaobilazno mesto umetnicima koji osmišljavaju nove trendove u umetničkoj igri, ali je festival i mesto gde dolazi do pronalaženja i otkrivanja novih autora i produkcija. Organizatori rado ističu značaj koji je festival uspeo da postigne za nepunih dvadeset godina, reprezentujući na najbolji način našu državu i glavni grad. Pored beogradske publike, festival će se predstaviti i publici na pozornicama u Novom Sadu i Pančevu.

Festival će otvoriti Jair Vardi, igrač i koreograf iz Tel Aviva, a prvo veče će obeležiti nastup trupe Lines Ballet iz San Franciska u Operi Madlenianum. Poštovaoci plesa biće u prilici da vide najznačajnije svetske trupe, poput baletskih umetnika Lusije Lakare i Metju Goldvinga, čuvenu trupu “Peeping Tom” iz Belgije, grčkog koreografa Euripidisa Laskaridisa, zatim kompaniju Erve Kubi i trupu Emanuel Gat Dance iz Francuske. Tu su i koreograf, igrač, pozorišni i filmski reditelj Ju Stromgren, izraelski ansambl Batševa, umetnik Lučijano Roso iz Argentine, tandem Emio Greko i Piter Šolten iz Holandije, performer Marko D’Agostin iz Italije, kao i kompanija Malpaso iz Kube, trupa “Gauthier Dance” iz Nemačke i za sam kraj trupa Balet džez Montreal.

Više o festivalu možete pogledati na zvaničnom sajtu Beogradskog festivala igre gde možete videti program, sve detalje o trupama i terminima izvođenja, ali i kupiti karte.