Restoran Žrnov (Stari majdan)

0
5/5 - (5 votes)

Za sve one koje planina Avala stalno privlači na izlet ili mini odmor, ali i većinu posetilaca koji dolaze na nju par puta godišnje, lepo provedeno vreme sa prijateljima i porodicom, kao i opuštajuća atmosfera u obilju zelenila je nešto što uvek prija. Avala zaista ima bogatu ponudu, koja se stalno unapređuje pa i su i česti posetioci iznenađeni promenama i novim atrakcijama koje služe za zabavu, a koje se pojavljuju stalno. Sem prelepe prirode, vrednih kulturno-istorijskih spomenika, na vrhu i oko ove naše zanimljive planine se nalaze brojni hoteli, kafići i restorani.

Etno restoran Žrnov, nekadašnji Stari majdan, je sigurno jedan od najlepših restorana u Beogradu. Podignut je na mestu nekadašnjeg rudnika, a nalazi se u okruženju prelepog zelenila i guste šume na Avali. Pošto se nalazi na obodu nekadašnjeg kamenoloma kompleks se nalazi u prelepom ambijentu dodatno zidan i obloženim kamenom, kako bi se restoran lepše uklopio u autentičan prostor. Preko kamenog potporno zida pada zelenilo iz bujne šume koja okružuje restoran, a iz kamena izvire voda koja u slapovima pada i čini abijent skoro nestvarnim.. U ovako prirodnom okruženju se nalaze tri bašte sa drvenim stolovima koji se nalaze u hladu koji dodatno prave široki suncobrani, a sve je ukrašeno raznobojnim cvećem. Tu je i dečja igraonica na otvorenom u letnjoj sezoni koju deca obožavaju, pa dolazak  sa mališanima predstavlja pravi užitak. Unutrašnjost restorana je uređena u maniru starih srpskih mehana u kojima dominira drvena krovna konstrukcija koja se oslanja na drvene stubove, a centralno se nalazi kamin urađen od opeke. Po zidovima se nalaze stari srpski ćilimi, drveni burići u kojima se nalazi kvalitetna rakija i mnoštvo predmeta narodne radinosti. Posebno je lepa atmosfera uveče, ali i po snegu zimi kada se uz svetlost sveća može u opuštenoj atmosferi uz muziku uživati u prijatnom društvu.

Meni je prilagođen ambijentu, pa ovde možete naručiti domaće proizvode kao što su kulen, pršutu, čvarke, sir i kajmak za predjelo, zatim supe i čorbe i prava narodna kuvana jela. Možete uživati u jelima sa roštilja, pečenju ispod sača i ribljim specijalitetima, ali i u jelima po prudžbini kao što su Leksovačka mućkalica, Bečka i Karađorđeva šnicla. U ponudi je naravno i veliki izbor salata, a od dezerta imate sladoled, pite, baklava, palačinke, ali i sezonsko voće. Karta pića je izvrstna, a uz gazirana, negazirana pića restoran ima u ponudi ogroman izbor domaćih vrlo kvalitetnih rakija i vina. Sve ovo doprinosi utisku da je celokupna ponuda restorana Žrnov vrlo bitna i za etno turizam u Beogradu, koji zahvaljujući ovakvim projektima doživljava svoj puni procvat.

Etno restoran Žrnov se nalazi na putu ka Belom potoku, koji se pruža skoro paralelno sa glavnim putem kojim se uglavnom svi spuštaju sa Avale. Zapravo je potrebno pratiti znak za skretanje ka Čarapićevom brestu, pa tu posle par stotina metara skrenuti levo na stari put. Za više informacija, rezervacije, kontakt posetite sajt, Instagram ili Facebook stranu restorana Žrnov.