Zvezdara Teatar

0

Kada ste bez ideje kako biste mogli da lepše provedete večernje sate, bez obzira da li su u pitanju lepe tople prolećne ili hladne zimske noći, poslušajte naš savet za odmor i otklon od rutine koji povremeno trebalo da podrazumeva i pozorišta u Beogradu, odnosno poseti njima i gledanje pravih umetničkih dela koja će nas terati na razmišljanje dugo pošto se zavese spuste.

Zvezdara Teatara spada u beogradska pozorišta koja su osnovana osamdesetih godina prošlog veka, tačnije 1984 godine. Ideja je bila jednostavna, a to je afirmisanje dela savremenih jugoslovenskih pisaca. U organizacionom smislu trebalo je da angažuju režiseri, scenaristi, glumci i ostalo osoblje po projektu, odnosno bez stalnog ansambla. Te godine, u prostorije Doma kulture „Vuk Karadžić“ uselio se Zvezdara Teatar, a ubrzo se odigrala i prva, čuvena predstava „Mrešćenje šarana“ koju je tada režirao Dejan Mijač. Sve ostalo je istorija, a uspeh se zasniva i na činjenici da je dosta velikih glumačkih zvezda, jako popularnih u to vreme prešlo u ovaj novi tim koji je zajedno osvežio pozorišnu scenu i uneo jednu novu energiju. U pitanju su Bata Stojković, Bora Todorović, Voja Brajović, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Lazar–Laza Ristovski, Branislav Lečić, Branimir Brstina, Dragan–Gagi Jovanović, Lane Gutović, Mira Stupica, Seka Sablić, Petar Kralj, Bogdan Diklić, Milorad Mandić Manda i mnogi drugi. Od dramskih pisaca čija dela su najviše izvođenja svakako treba izdvojiti Dušana Kovačevića, Aleksandra Popovića i Siniša Kovačevića. Ima dve scene, velika je ponela ime po glumačkom bardu Danilu Bati Stojkoviću, a druga je nova scena.

Kada su u pitanju drugi sadržaji u okolini treba napomenuti da se tu nalaze brojni restorani i kafići, pri čemu se u okviru kompleksa se nalazi i čuveni restoran Zvezdara Teatar poznat po svojoj pristupačnoj ponudi. Mesto se nalazi u blizini Zvezdarske šume, divne šume Beograda, koju mnogi posećuju da se nadišu svežeg vazduha tako da je čitav ovaj kraj može biti pravo otkrovenje za oni koji ne poznaju Zvezdaru.

Zvezdara Teatar nalazi se na adresi Milana Rakića 38, a repertoar, fotografije i kontakt informacije, kao i sve ostalo što vas interesuje vezano za Zvezdara Teatar možete pogledati na web sajtu, Facebook i Instagram stranici, kao i YouTube kanalu koju pozorište poseduje.