Kafana 4 vetra

0

Obilazak izletišta u blizini Beograda jedan je od najlepših načina da se provede lep dan ili vikend. Tada se obično svi trude da daju svoj doprinos kako bi se svi lepo i prijatno osećali i oraspoložili na otvorenom. Najpopularniji su delovi grada gde se nalaze divna jezera u Beogradu koja su sama po sebi dovoljno prijatna, pa je postojanje prelepih proplanaka, livada i šumskih pojaseva sa čistim vazduhom čist bonus. Ovakvi izleti su obično praćeni nošenjem sopstvenog jela i pića, ali ako se često organizuju onda to zna često da bude naporno za one koji spremaju i organizuju sve. Posle provoda u prirodi običaj je da se svrati u najbliže kafiće, restorane ili kafane Beograda, kako bi se dan priveo kraju na još lepši način. Ukoliko ste odabrali za obilazak Barajevo i okolinu onda ste pogodili kraj koji, sem popularnih izletišta i kulturno-istorijskih znamenitosti, ima i poznate beogradske kafane.

Jedna od njih je kafana 4 vetra koja je najstarija kafana na Ibarskoj magistrali, pošto je u poslu od 1938. godine, pa ovde možete svrtiti bez obzira da li ste bili na mini odmoru ili na poslu. Kažu da je ime dobila po činjenici da se baš ovde ukrštaju vetrovi sa sve 4 strane sveta, tzv. ruža vetrova, pa je kafani dato originalno ime. Ima lepu baštu, u koju staje oko  100 gostiju, u kojoj su po uredno pokošenom travnjaku raspoređeni stolovi na kojima se nalaze karirani stolnjaci koji odmah naglašavaju da ste došli u kafanu. Sam objekat u kome je restoran je u stvari stara kuća na kojoj je zadržana originalna fasada i krov, a enterijer je uređen da pravi sklad sa kućom i baštom. U salu u unutrašnjosti može da stane oko 40 ljudi, pa nije loše nazvati kako bi se mesto rezervisalo na vreme. Na jelovniku se nalazi pregršt jela od doručka u kome prednjače razne vrste jela od jaja. Sledi predjelo koji može biti pršut, sir, kajmak, lepinje, punjena pohovana paprika, pečurke na žaru ili grilovano povrće, a posle toga idu čorbe (juneća ili riblja), pasulj, gulaš ili prebranac. Jela sa roštilja su neizostavna a ima ukusnih ćevapa, vešalica, vrata, pljeskavica, više vrsta piletine. Tu je Karađorđeva i Bečka šnicla, mućkalica, kolenica, biftek, ali i riblji specijaliteti poput pastrmke, oslića i lignji, kao i brojne salate i prilozi. Od pića ovde možete uživati u flaširanim ili točenim vinima i pivima, ali i bezalkoholnim pićima poput toplih napitaka, voda i sokova. Ovde često zna da svrati i muzika, pa 4 vetra spada u kafane u Beogradu sa živom muzikom zbog koje mnogi znaju da ostanu u kafani do kasno. Sve u svemu, vrlo prijatna i prijateljska atmosfera koja se ovde gaji godi gostima koji ovde često svraćaju, pa nije loše svratiti ponekad i uživati u uslugama prave srpske kafane.

Ukoliko želite da saznate više, pogledate fotografije, kontakt podatke za rezervaciju i objave posetite Facebook stranu kafane 4 vetra.